Είναι ασφαλές το ρόφημά σας αν πέσει μέσα μια μύγα ή ένα κουνούπι; Δείτε την απάντηση!…

  • Iatropedia
Σε όλους μας έχει συμβεί κάποια στιγμή να δει μία μύγα ή ένα κουνούπι να πέφτει μέσα στο ποτήρι από το οποίο πίνει νερό ή κάποιο ρόφημα, ή να προσγειώνεται στο πιάτο από το οποίο τρώει το φαγητό του.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Είναι σωστό να βγάλετε το ζωύφιο από το ποτήρι και να συνεχίσετε να πίνετε το ρόφημά σας; Είναι σωστό να συνεχίσετε να τρώτε αν απομακρύνετε το έντομο από το πιάτο σας;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή και σίγουρα δεν είναι αυτή που μάλλον περιμένετε. Μάλιστα, για να το κάνουμε πιο… ενδιαφέρον, θα προσθέσουμε σε αυτό το υποθετικό σενάριο, την… κατσαρίδα! Δηλαδή, ποια θα ήταν η αντίδρασή σας αν μια κατσαρίδα έπεφτε μέσα στο ποτήρι σας σε σύγκριση με το αν έπεφτε μια μύγα;

Εντάξει, η προφανής απάντηση είναι ότι σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να πετάξετε το περιεχόμενο του ποτηριού για να είστε ήσυχοι. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι το να προσγειωθεί μία μύγα στο ποτήρι ή στον καφέ σας είναι πολύ χειρότερο από το να προσγειωθεί εκεί μία κατσαρίδα!

Μια έρευνα που διεξήχθη από το κέντρο έρευνας Russell μεταξύ 1.015 ανθρώπων έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα συνέχιζαν να πίνουν το ρόφημά τους ή να τρώνε το φαγητό τους, εάν μια μύγα ή ένα κουνούπι προσγειωνόταν σε αυτό. Ωστόσο, μόνο το 3% των ανθρώπων που θα έκαναν το ίδιο αν αντί για μύγα έβλεπαν μια κατσαρίδα. Και όμως, αυτό το 3% θα ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αρρωστήσει!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μύγες είναι το πιο επικίνδυνο από τα έντομα, επειδή περιφέρονται πάνω από σάπια τρόφιμα, περιττώματα, σκουπίδια και πτώματα ζώων, μέσω των οποίων οι ιοί και τα βακτήρια κολλούν στο σώμα τους και ιδιαίτερα στα πόδια τους. Όχι ότι αυτό δεν συμβαίνει με τα κουνούπια και τις κατσαρίδες, αλλά το πλήθος και η συχνότητα των απειλών κατά της υγείας σας από μια μύγα είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στα άλλα έντομα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι μύγες είναι δύο φορές πιο βρώμικες από τις κατσαρίδες και μπορεί να εξαπλώσουν μια σειρά από ασθένειες, όπως οφθαλμικές λοιμώξεις, δερματικές μολύνσεις και λοιμώξεις του στομάχου. Όταν πρόκειται για τα κουνούπια, πρέπει αν ξέρετε ότι ακόμα και αν ένα κουνούπι φέρει μια ασθένεια (πχ ελονοσία) μέσα του, θα πρέπει να σας τσιμπήσει για να σας μεταδώσει τον ιό μέσω του αίματος. Αν καταλήξει απλά στο πεπτικό σας σύστημα, δεν θα σας κολλήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίμπημα από σφήκα ή μέλισσα: Τι πρέπει να κάνετε

Κατσαρίδες στο σπίτι: 7 απλοί και φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείτε μια για πάντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν