Είναι αλήθεια; Αναζητούνται εκ νέου γενικοί γιατροί για τις ΤΟΜΥ;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι πληροφορίες πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες ότι η ηγεσία του ΥΥΚΑ ετοιμάζει και νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ, ειδικά για γενικούς γιατρούς, καθώς δεν υπήρξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον στην προηγούμενη προκήρυξη. Την ίδια ώρα βέβαια αναζητούνται και χώροι στέγασης των ΤΟΜΥ και το χρονοδιάγραμμα μάλλον πάει...περίπατο!

Και όχι μόνον αυτό, αλλά λέγεται ότι θα κατέχουν τις ίδιες βαθμίδες, θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα (περί τα 1600 ευρώ μηνιαίως) και γενικά θα απολαμβάνουν εξίσωση των εργασιακών συνθηκών τους με τους έχοντες ειδικότητα γενικής, οικογενειακής ιατρικής εδώ και πολλά χρόνια. Να σημειώσουμε ότι οι τελευταίοι έχουν είτε εργαστεί επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα, είτε έρχονται με εργασιακή εμπειρία από το εξωτερικό είτε προέρχονται επίσης από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αν οι πληροφορίες αληθεύουν και δούμε σύντομα τέτοια πρωτοβουλία, τότε η ποιότητα των υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα της ΠΦΥ θα είναι σίγουρα χαμηλότερη των προσδοκιών της κυβέρνησης.

Να θυμίσουμε ότι από τις 8 Σεπτεμβρίου έληξε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους γιατρούς που ενδιαφέρονται για την πλήρωση θέσεων στις ΤΟΜΥ, πολλοί εκ των οποίων είναι εξειδικευμένοι στην γενική ιατρική. Κι ενώ υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από παιδίατρους, οι γενικοί γιατροί που ιδιωτεύουν, προτίμησαν να μείνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Τι θα γίνει όταν πει σε αυτούς τους ανθρώπους ότι μειώνει τις συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και τι θα γίνουν οι ασφαλισμένοι που ψάχνουν άκρη στις καθημερινές τους ανάγκες για πρωτοβάθμια φροντίδα;