Εικόνες που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής από τον μαγικό κόσμο των ανθρώπινων κυττάρων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εικόνες
Λουλούδια, δέντρα, ηλιοβασιλέματα, το γοβάκι της Σταχτοπούτας, πεταλούδες, δελφίνια, ελάφια, ένας μικρός δρομέας, το δέντρο της ζωής, μια διπλή καρδιά , μια χειραψία με τον Θεό...

Εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από παραμύθια «κρύβονται» στον «μαγικό» κόσμο των ανθρώπινων κυττάρων ο οποίος «αποκαλύπτεται» σε μία έκθεση με τίτλο «Ιστολογική Εικόνα και Τέχνη», η οποία περιλαμβάνει 24 μικροσκοπικές εικόνες βιοψιών που τυπώθηκαν σε καμβά.

Η έκθεση αποτελεί καρπό της δουλειάς της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστολογίας-Εμβρυολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Μαρίας Λαμπροπούλου και φιλοξενείται 9 – 17 Σεπτεμβρίου στο Περίπτερο 14 (ACADEMIA) της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Η συλλογή των συγκεκριμένων εικόνων είναι αφιερωμένη σε όλους τους συνανθρώπους μας, που μάχονται κι αντιμετωπίζουν σοβαρές περιπέτειες υγείας με θάρρος και αξιοπρέπεια κι ιδιαίτερα σ’ εκείνους που πάλεψαν κι έφυγαν με το κεφάλι ψηλά» ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Λαμπροπούλου

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία παρουσιάζει το Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του ΔΠΘ στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 82ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν στις 11 Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα και θα πλαισιωθούν από ομιλία της κ. Λαμπροπούλου με τίτλο «Τα ανθρώπινα κύτταρα ως άλλοι πίνακες ζωγραφικής». Σημειώνεται ότι κάποια από τα έργα έχουν βραβευθεί σε εκθέσεις αντίστοιχου περιεχομένου κι έχουν αποσπάσει άριστες κριτικές.

«Στην έκθεση περιλαμβάνονται ιστολογικές μικροσκοπικές εικόνες ρουτίνας δηλαδή εικόνες από βιοψίες όπου τα ανθρώπινα κύτταρα σχηματίζουν παραστάσεις που είναι αντίστοιχης ομορφιάς με αυτή που συναντά κανείς σε πίνακες ζωγραφικής. Εικόνες που δηλώνουν ότι η ψυχρή ιατρική επιστήμη συναντιέται και φλερτάρει με την τέχνη με τρόπο πρωτότυπο και μαγικό. Περιλαμβάνει, επίσης, μοναδικές εικόνες, που προκύπτουν από φυσαλίδες αέρα, κόλλα και σωματίδια σκόνης, που εγκλωβίζονται μεταξύ της αντικειμενοφόρου πλάκας και της καλυπτρίδας κατά την προετοιμασία και επεξεργασία των ιστολογικών τομών» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λαμπροπούλου και πρόσθεσε:

«Η έκθεση προέκυψε από την καθημερινότητα της δουλειάς μου. Είμαι παθολογοανατόμος, εδώ και 10 χρόνια η δουλειά μου είναι να κάνω βιοψίες. Τα τελευταία οκτώ χρόνια κάνοντας τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών περνούσαν καθημερινά μπροστά από τα μάτια μου χιλιάδες μικροσκοπικές εικόνες . Βλέποντάς τες άρχισα να ανακαλύπτω ότι τα κύτταρα σχηματίζουν κάποια πράγματα που είναι από την καθημερινή μας ζωή. Κι επειδή τα θαύμαζα τόσο καιρό είπα «γιατί να μην τα δείξω και στους άλλους ανθρώπους». Έχω χρησιμοποιήσει τέτοιες εικόνες και για να δημοσιεύσω ερευνητικό έργο και κυρίως το χρησιμοποιώ στο διδακτικό κομμάτι όπου οι φοιτητές βλέποντας μια ωραία εικόνα που είναι πιο οικεία από την αχανή ιστολογική εικόνα, αποδίδουν καλύτερα».

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να δει τη «χειραψία του Θεού» αποτυπωμένη σε εμβρυικές μεμβράνες, αλλά και να ανακαλύψει «το γοβάκι της Σταχτοπούτας», που είναι κρυμμένο σε μια ιστολογική τομή σπληνός, τα «Λουλούδια του εσωτερικού μας χώρου» σε μια βιοψία εντερικών αδένων, ένα «Μικρό ροζ δελφίνι» στην ιστολογική εξέταση ενός εμβρυικού πνεύμονα, ένα «Ελαφάκι» στα κύτταρα του σπερματικού πόρου, έναν «Μικρό δρομέα» στα κύτταρα του πλακούντα, μια «Διπλή καρδιά» αλλά και μια «Πεταλούδα» στην ιστολογική τομή νεφρού, «Το δέντρο της ζωής» σε μια βιοψία μαστού κι ένα «Τριαντάφυλλο» σε σωμάτιο Hassal του θύμου αδένα. Πέρα απ΄ αυτά υπολείμματα κόλλας, σωματίδια σκόνη και φυσαλίδες αέρα, που δημιουργήθηκαν σε βιοψίες σχηματίζουν ονειρικές εικόνες όπως «Κρινάκια στους αμμόλοφους», μία «Αυγή», αλλά και ένα «Ηλιοβασίλεμα» , ένα «Μοναχικό δέντρο», τον «Ορίζοντα», «Βράχους», «Γρασίδι», ένα «Φύλλο στον άνεμο» και ένα «Τοπίο».