Ειδικευόμενοι και ειδικοί με παρόμοια προβλήματα στο ΕΣΥ: Το SOS της ΕΙΝΑΠ και όχι μόνο…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως επισημαίνουν από την ΕΙΝΑΠ, "εδώ και χρόνια πολλοί χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την «ιατρική μετανάστευση» και τη μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων γιατρών σε πολλές ειδικότητες και την ένδεια ειδικευομένων όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και σε Νοσοκομεία πρώτης γραμμής στο Λεκανοπέδιο." Αλλά σε όλα τα νοσοκομεία και όχι μόνο οι ειδικευόμενοι αλλά και οι ειδικοί γιατροί έχουν να ανέβουν καθημερινά Γολγοθά...

Οι αιτίες είναι γνωστές επισημαίνουν από την ΕΙΝΑΠ:

·         Διορισμοί μονίμων γιατρών, επιμελητών Β΄, με το σταγονόμετρο τα τελευταία 10 χρόνια. Ο θεσμός των επικουρικών που συνεχώς διευρύνεται σε αριθμό, ούτε τις ανάγκες των Νοσοκομείων καλύπτει ούτε την επαγγελματική και επιστημονική ανέλιξη των νέων γιατρών.

·         Το μισθολόγιο είναι απαράδεκτο. Τα 960 € του ειδικευόμενου εξανεμίζονται εύκολα.

·         Οι αμέτρητες εφημερίες, που στην πλειονότητα είναι 8 το μήνα κατά μέσο όρο, εξαντλούν, όπως και η καθημερινή απίστευτη γραφειοκρατία τους κρατάει στη δουλεία όχι 7ωρο αλλά 10ωρο καθημερινά. Ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 € την ώρα!

·         Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκές, είτε επειδή δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, είτε επειδή οι ειδικευμένοι γιατροί είναι λίγοι και δεν επαρκούν για το ύψιστο αυτό έργο.

·         Σε πολλά επαρχιακά Νοσοκομεία η έλλειψη γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού απωθούν να ξεκινήσει κάποιος ειδικότητα.

Ποιος θα πάει για ειδικότητα στην επαρχία όταν υπάρχουν κλινικές με μόνο ένα ειδικευμένο γιατρό;

Και για να μην αναφερόμαστε μόνο σε περιφερικά Νοσοκομεία ας πάρουμε μια γεύση από τα πιο κεντρικά Αθηνών:

Νοσοκομείο      Οργανικές θέσεις Ειδικευομένων     Υπηρετούντες   Σε παράταση    Κενές θέσεις
Ευαγγελισμός
455                                         380                       95                            75
Γεννηματά

321                                         231                        60                          30
ΚΑΤ
198                                        108                         45                          90
Νίκαια
280                                        235                          49                          45

Σύνολο                                        1254                                      954                         249                        240

Δηλαδή ακόμα και στα πιο κεντρικά Νοσοκομεία το 20% των θέσεων είναι εντελώς κενές και το 20% των συναδέλφων είναι σε παράταση.

 

Σήμερα σε κεντρικά Νοσοκομεία λείπουν αναισθησιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, αιματολόγοι, βιοπαθολόγοι, θωρακο-καρδιο-αγγειοχειρουργοί, γενικοί χειρουργοί.

 

 

Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι συγκεκριμένα κατά την ΕΙΝΑΠ:

·         Μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών Β΄.

·         Αξιοπρεπές μισθολόγιο και ωρομίσθιο εφημερίας.

·         Εκπαιδευτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Έξω οι πολυεθνικές απ’ την εκπαίδευση.

·         Μία εφημερία τη βδομάδα και την επόμενη μέρα ρεπό.

Αυτά διεκδικούμε αγωνιστικά. Δεν κλαίμε, δεν παρακαλάμε, δεν υποκρινόμαστε.

Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να σέβεται τον ασθενή και τους λειτουργούς της υγείας.

Προβλήματα στην κάλυψη εφημεριών σε νοσοκομεία της περιφέρειας

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, 10 από τις 31 ημέρες κάθε μήνα δεν υπάρχει ορθοπεδικός να εφημερεύσει, και γενικός χειρουργός δεν υπάρχει 8 ημέρες από τις 31 στην κλινική παρά μόνο στα ΤΕΠ… Και όχι μόνον αυτό:

-31 ημέρες δεν υπάρχει οδοντίατρος. Η κατάσταση αυτή υπάρχει εδώ και 20 μήνες (από 1/1/2017). Είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία πρόσληψης οδοντιάτρου και η διαδικασία αγοράς οδοντιατρικής έδρας.

– 23 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει νευρολόγος. Ο νευρολόγος κ. Κ. Νικολαράκης, συνταξιοδοτείται τέλος του έτους, η θέση του έχει ζητηθεί να προκηρυχθεί, αλλά το υπουργείο δεν την έχει προκηρύξει, με αποτέλεσμα από 1/1/2019 το Νοσοκομείο θα είναι (άγνωστο για πόσο) χωρίς νευρολόγο.

– 19 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει πνευμονολόγος.

– 26 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει ουρολόγος. Από το ΓΝΑΝ έχει ζητηθεί επανειλημμένως η έγκριση προκήρυξης θέσης ουρολόγου, αλλά το υπουργείο υγείας δεν έχει εγκρίνει την προκήρυξη.

– 24 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει ΩΡΛ.

– 24 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει Οφθαλμίατρος.

– 24 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει δερματολόγος.

Κέντρο Υγείας Ιθάκης σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ:

Τραγική, απάνθρωπη, εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση του Κέντρου Υγείας στο νησί της Ιθάκης με σοβαρές ελλείψεις στα πάντα, γιατρούς, νοσηλευτές, αναλώσιμα υλικά, οδηγούς ασθενοφόρων, ιατρικά μηχανήματα. Εξυπηρετεί 3,5 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και 8.000 το καλοκαίρι.

Εφημερεύει 24ωρο χωρίς νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.  Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Υπηρετούν (3) νοσηλεύτριες εκ των οποίων η (1) είναι με άδεια κύησης. Μία Μαία.  Ένας θυρωρός και ένας τραυματιοφορέας που κάνουν αλλότρια καθήκοντα. Δεν λειτουργεί το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Η παρασκευάστρια του μικροβιολογικού συνταξιοδοτήθηκε πριν 5 χρόνια και η λύση που δόθηκε ήταν η κατάργηση της θέσης. Ο ιατροτεχνολογικος εξοπλισμός του είναι σε αχρηστία. Σαπίζουν πανάκριβα μηχανήματα. Πολλές φορές δεν λειτουργεί το Ακτινολογικό Εργαστήριο. Υπηρετεί μία μόνο χειρίστρια για το ακτινολογικό.

Οι γιατροί που έχουν απομείνει είναι (1) παθολόγος (επικουρικός) αποχωρεί τέλος του 2018. Ένας Γενικός Ιατρός που συνταξιοδοτείται τέλους του 2018, ο Διευθυντής καρδιολόγος, ένας οδοντίατρος ένας παιδίατρος και ένας αγροτικός επί θητεία (στρατιωτική θητεία) που τελειώνει τέλος 2018. Σε λίγους μήνες θα ξεμείνει τελείως από γιατρούς. Μεγάλο πρόβλημα το κτηριακό. Καταρρέει το κτήριο. Υπάρχουν προβλήματα στις σωληνώσεις και τα ηλεκτρολογικά. Συντηρείται από τις φιλότιμες προσπάθειες του διευθυντή και του προσωπικού μέσω δωρεών.