Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο εμβόλιο της Pfizer για την COVID-19

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο
Από ποια υποπαραλλαγή του κορωνοϊού καλύπτει. Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το αναθεωρημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό που παρήγαγε η εταιρεία Pfizer/BioNTech. Θα χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το εφετινό φθινόπωρο.

Το εμβόλιο καλύπτει από την υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 (ή Κράκεν) που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Η υποπαραλλαγή αυτή κυριαρχεί έως στιγμής στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Το εμβόλιο θα διατεθεί με την ίδια ονομασία (Comirnaty) με τις προηγούμενες μορφές του. Είναι η τρίτη αναθεωρημένη μορφή που θα χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την έγκριση της Επιτροπής, μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες, παιδιά και νήπια ηλικίας άνω των 6 μηνών.

Πριν από δύο ημέρες, θετική γνωμοδότηση για το εμβόλιο είχε εκδώσει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ωστόσο η Κομισιόν είναι εκείνη που δίνει την τελική έγκριση για κάθε φάρμακο και εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ.

Το νέο εμβόλιο θα χορηγείται άπαξ (μία δόση) στις ηλικίες άνω των 5 ετών, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΜΑ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC). Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του προγενέστερου εμβολιαστικού ιστορικού εναντίον του κορωνοϊού.

Σ. Κυριακίδου: «Διπλή απειλή τον χειμώνα»

«Χαιρετίζω αυτή την πολύ έγκαιρη έγκριση του προσαρμοσμένου εμβολίου για την COVID, το οποίο θα στοχεύει σε αναδυόμενες και εξαπλούμενες παραλλαγές. Η COVID-19 θα κυκλοφορεί παράλληλα με την εποχική γρίπη κατά την επερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων.

Όπως εξήγησε, «αυτή η πιθανή διπλή απειλή θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο». Θα ασκήσει επίσης «περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας».

Και κατέληξε: «Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μας εργαλείο κατά των δύο ιών. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνω όλους όσοι το δικαιούνται, ιδίως τους πιο ευάλωτους, να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συστάσεις και να κάνουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό».

Φωτογραφία: iStock