Εγκεφαλίτιδα: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε!

  • Iatropedia
Η Εγκεφαλίτιδα είναι οξεία φλεγμονή του εγκεφάλου που προκαλείται είτε από μια ιογενή λοίμωξη είτε όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται κατά λάθος στον εγκεφαλικό ιστού. Η πιο κοινή αιτία είναι μια ιογενής λοίμωξη.

Η Εγκεφαλίτιδα επηρεάζει συχνά τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και όσους ζουν σε περιοχές με πολλά κουνούπια.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η εγκεφαλίτιδα εμφανίζεται σε περίπου 0,5 σε κάθε 1000.000 άτομα, τα περισσότερα από αυτά είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) NHS, Ηνωμένο Βασίλειο τοποθετεί τον αριθμό σε 1,5 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Οι υγειονομικές αρχές υποπτεύονται ότι η επίπτωση είναι υψηλότερη από ό, τι τα επίσημα στοιχεία, επειδή πολλές περιπτώσεις δεν καταγράφονται, όταν τα συμπτώματα είναι ήπια.

Η Εγκεφαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με ταχείς ρυθμούς, και μπορεί να υπάρχουν κρίσεις (σπασμούς), σύγχυση, υπνηλία και απώλεια συνείδησης.

Η Εγκεφαλίτιδα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις.

Όταν υπάρχει άμεση ιογενής λοίμωξη του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού ονομάζεται πρωτογενής εγκεφαλίτιδα. Δευτερογενής εγκεφαλίτιδα αναφέρεται σε μία λοίμωξη που ξεκίνησε αλλού στο σώμα και στη συνέχεια να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας;

Ο ασθενής συνήθως έχει πυρετό, κεφαλαλγία και φωτοφοβία (υπερβολική ευαισθησία στο φως). Μπορεί επίσης να υπάρχει γενική αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις.

Λιγότερο συχνά – το άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει αυχενική δυσκαμψία (δυσκαμψία στον αυχένα), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση.

Δυσκαμψία των άκρων, αργές κινήσεις, και αδεξιότητα.

Υπνηλία

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πολύ σοβαρές κεφαλαλγίες, ναυτία, εμετό, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, απώλεια μνήμης, προβλήματα ομιλίας, προβλήματα ακοής, ψευδαισθήσεις, καθώς και επιληπτικές κρίσεις και, ενδεχομένως, κώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να γίνει επιθετικός.

πηγή:http://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε συναγερμό για τον ιό του Δυτικού Νείλου! Τα κρούσματα, τα μέτρα και τα συμπτώματα