Εγκεφαλικό εμφύτευμα για ασθενείς με Πάρκινσον παίρνει την έγκριση της αμερικανικής FDA

  • Iatropedia
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA έδωσε το «πράσινο φως» για την χρήση μιας εμφυτεύσιμης συσκευής διέγερσης του εγκεφάλου για την μείωση των συμπτωμάτων της νόσου και τον ιδιοπαθή τρόμο (τρέμουλο) σε περιπτώσεις που τα φάρμακα μόνο αδυνατούν να παράσχουν επαρκή ανακούφιση.

Το Brio Neurostimulation System είναι η δεύτερη συσκευή που εγκρίνεται από τον αρμόδιο αμερικανικό φορέα για την αντιμετώπιση τέτοιων διαταραχών, περιορίζοντας τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον όπως τα προβλήματα ισορροπίας, το τρέμουλο και την δυσχέρεια στο βάδισμα. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την εκφυλιστική αυτή νόσο ή τον ιδιοπαθή τρόμο που θυμίζει το αντίστοιχο τρέμουλο του Πάρκινσον, ωστόσο η νέα συσκευή είναι μια ακόμη επιλογή που έχουν οι πάσχοντες για μια καλύτερη, πιο παραγωγική ζωή, λέει ο Δρ. William Maisel της FDA.

Αποτελώντας στην ουσία μια μικρή γεννήτρια ηλεκτρικών παλμών που παίρνει ενέργεια από μπαταρία, το Brio Neurostimulation System της εταιρίας St. Jude Medical στο Σαιν Πωλ εμφυτεύεται υποδορίως ψηλά στο στήθος και συνδέεται με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο, ανάλογα με το αν η συσκευή θα χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον ή του ιδιοπαθούς τρόμου. Η πλήρως επαναφορτιζόμενη γεννήτρια στέλνει ενσυρμάτως στα ηλεκτρόδια ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής έντασης ενώ η λειτουργία της συσκευής ρυθμίζεται για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων στον ασθενή.

Τα αποτελέσματα δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συσκευής σε 136 πάσχοντες από Πάρκινσον και 127 με ιδιοπαθή τρόμο τα οποία παρουσιάσθηκαν στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, έδειξαν ότι η χρήση 3 και 6 μηνών ανά ομάδα αντίστοιχα επέφερε βελτίωση. Ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν και μια σειρά από παρενέργειες που κυμαίνοντο από μολύνσεις και μετατόπιση της συσκευής κάτω από το δέρμα, μέχρι πιο σοβαρές όπως ενδοκρανιακή αιμορραγία, αλλά η Υπηρεσία θεώρησε ότι δεν ήταν τόσο συχνές και η έγκριση δόθηκε.