Εγκαινιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι νέοι γραμμικοί επιταχυντές στο «Αττικό»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τους δύο νέους γραμμικούς επιταχυντές του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους όπου εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν τα νέα μηχανήματα και ενημερώθηκε από τους ειδικούς για τις δυνατότητές τους.

Ο κ. Παυλόπουλος υπέβαλε αρκετές ερωτήσεις στους επιστήμονες, οι οποίες αφορούσαν, κυρίως, τις νέες δυνατότητες που έχουν οι σύγχρονοι γραμμικοί επιταχυντές, τους χρόνους αναμονής των ασθενών και πόσο αυτοί οι χρόνοι θα βελτιωθούν με τη λειτουργία των νέων μηχανημάτων.

Οι ειδικοί εξήγησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με αυτήν τη σύγχρονη τεχνολογία που δώρησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο «Αττικό» μπορούν να προσφέρουν «ποιοτική χημειοθεραπεία» στον ασθενή. Δηλαδή, να στοχεύσουν με ακρίβεια τις καρκινικές περιοχές, με υψηλοτερες δόσεις ακτινοβολίας, χωρίς να επηρεαστούν οι υγιείς ιστοί.

«Με τους νέους γραμμικούς επιταχυντές αυξάνονται οι ενδείξεις ακτινοβόλησης, γίνεται πιο σύντομη η θεραπεία και πιο ασφαλής» τόνισαν.

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως διακατέχεται από χαρά και συγκίνηση και πρόσθεσε: «Αισθάνονται την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της πολιτείας στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γι’ αυτήν τη μεγάλη δωρεά. Έχετε προσφέρει κάτι εξαιρετικά σημαντικό και ως ουσία και ως παράδειγμα προς μίμηση». «Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε στους ανθρώπους αυτό που τους αναλογεί» σημείωσε.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του νοσοκομείου επισήμανε: «Να αισθάνεστε χαρά και ανακούφιση που μπορείτε να προσφέρετε τα μέγιστα για μία αρρώστια που πλήττει όχι μόνο το σώμα αλλά και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, να είστε περήφανοι για την προσφορά σας, υπηρετείτε τον ανθρωπισμό, την αγάπη, τις αρχές της ελληνικής Δημοκρατίας».

Μειώνονται σημαντικά οι αναμονές

Ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γιώργος Πισσάκας, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι οι αναμονές των ασθενών -κατά μέσο όρο στην Αθήνα- ξεπερνούν τους δύο και φτάνουν τους τρεις μήνες. «Είναι πολλοί οι δύο μήνες αναμονής για έναν ασθενή με καρκίνο, είναι μεγάλη αναμονή» είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 20 μηχανήματα για να καλυφθεί όλη η χώρα.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, παρατήρησε πως η «πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές και τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες υγείας οφείλει να είναι προνόμιο όλων και όχι μόνο λίγων». «Τα έργα συχνά καλύπτουν τα λόγια» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που βρισκόμαστε κοντά σε κάθε ασθενή και κάθε γιατρό». Ο κ. Δρακόπουλος ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία του υποστηρίζοντας πως όταν υπάρχει όραμα και σκληρή δουλειά όλα γίνονται.

Η δωρεά του ΙΣΝ

Η δωρεά στο «Αττικό» νοσοκομείο ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση και λειτουργία των δύο νέων γραμμικών επιταχυντών και την αναβάθμιση ενός επιταχυντή που ήδη υπήρχε στο νοσοκομείο. Το Ίδρυμα ανέλαβε τη συντήρηση όλων των μηχανημάτων για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και το κόστος εκπαίδευσης όσων θα χειρίζονται αυτά τα υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Α. Δημόπουλος, στην ομιλία του, ανέφερε πως οι νέοι γραμμικοί επιταχυντές θα καλύψουν όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές που αφορούν στην ακτινοθεραπεία και θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση άλλων νοσοκομείων.

Σημειώνεται, ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι χρειάζεται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες, ενώ 4.000 ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού μηχανημάτων.

Στη χώρα μας αναλογούν 3,8 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 6,5 έως 7.

Συνολικά, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, συγκεκριμένα στα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία «Αττικόν» (Αθήνα), Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πατρών και Ηρακλείου καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» (Αθήνα) και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν