Εγκαίνια του νέου γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα – Ζ. Ράπτη: Εστιάζουμε σε ολοκληρωμένες και ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες υγείας λόγω της πανδημίας

  • Γιάννα Σουλάκη
ψυχική υγεία
Στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα αντιδρά με ετοιμότητα τόσο σε περιόδους κρίσης, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας (αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας), Ζωή Ράπτη κατά τα εγκαίνια του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε και η έναρξη του νέου Eυρωπαϊκού Προγράμματος του ΠΟΥ για την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.

Η κ. Ράπτη κατά την ομιλία της έκανε λόγο για «μια απόδειξη της ουσιαστικής αλλαγής που μπορεί να επέλθει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ, καθώς και για όλες τις μελλοντικές δράσεις που αναμφίβολα θα θέσουμε για να επιτύχουμε».

«Η πανδημία COVID-19 και οι συνέπειές της έχουν αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία και την ευημερία των κοινωνιών μας, σε παγκόσμια κλίμακα. Το θετικό είναι, ωστόσο, ότι έχει μετατοπίσει την εστίασή μας στη δημιουργία ενός πλαισίου που επιτρέπει τη δημιουργία υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένων και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες», τόνισε η κ. Ράπτη.

Αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει για την ανάληψη αυτής της ευθύνης και την αντιμετώπιση των ελλείψεων, μέσω σημαντικών διεθνών πρωτοβουλιών, όπως η Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας για την Ψυχική Υγεία τον Ιούλιο του 2021, η διακήρυξη της οποίας ενήργησε ως σημείο αναφοράς για τον Πανευρωπαϊκό Συνασπισμό Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ.

Σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συμβεί τεράστιες αλλαγές στο εύρος και το πεδίο εφαρμογής των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με τη συνεχή στήριξη του υπουργείου Υγείας, του πρωθυπουργού, καθώς και την τεχνική καθοδήγηση του ΠΟΥ.

«Αυτό που μου χαρίζει ακόμα μεγαλύτερη χαρά είναι να βλέπω το θεωρητικό πλαίσιο για τη δημιουργία αυτού του γραφείου να αναπτύσσεται από την πρώτη μέρα της σύλληψής του και την άμεση επέκταση των δραστηριοτήτων του για την υποστήριξη άλλων χωρών της περιοχής στο πιο καίριο ζήτημα σήμερα, που είναι η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων», τόνισε η κ. Ράπτη.

Τέλος παρέδωσε στον πρωθυπουργό τη σύνοψη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία, το οποίο περιέχει βασικές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την επίτευξη των στόχων για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, και το οποίο ολοκληρώνει το υπ. Υγείας μαζί με τον ΠΟΥ.