Εγκαίνια ΤΕΠ στο Κοργιαλένειο – Γεωργιάδης: Όταν τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουμε καινούργιο ΕΣΥ

  • Αθηνά Γκόρου
Οι εργασίες ανακαίνισης, αναδιαρρύθμισης και αναβάθμισης του ΤΕΠ στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ήταν ύψους 2.079.584,50 ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για να παραστεί στα εγκαίνια του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ Όλγα Μπαλαούρα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αναστάσιος Καρανδρέας και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός. Το παρών έδωσαν, επίσης, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βούλα Γεωργάκη και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι εργασίες ανακαίνισης, αναδιαρρύθμισης και αναβάθμισης του ΤΕΠ, ύψους 2.079.584,50 ευρώ, αφορούν στην διαμόρφωση Γραμματείας Υποδοχής, Χώρου Διαλογής Ασθενών, Αίθουσας Αναζωογόνησης, Ενιαίων Εξεταστηρίων, Οφθαλμολογικού Ιατρείου και Ιατρείου ΩΡΛ, Χώρου Στάσης Νοσηλευτών, Ειδικού Ιατρείου, Χώρου Αναμονής Φορείων Ασθενών καθώς και Σταθμού Τραυματιοφορέων – ΕΚΑΒ – Θέσεων Φορείων.

Εγκαίνια ΤΕΠ στο Κοργιαλένειο – Τι δήλωσαν Γεωργιάδης, Θεμιστοκλέους, Γιαννάκος, Γεωργάκη

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την τελετή εγκαινίων των νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Κοργιαλένειο-Μπενάκειο «Ερυθρός Σταυρός», έκανε λόγο για μια «ημέρα χαράς για το νοσοκομείο και το ΕΣΥ γενικότερα», υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως τόνισε:

«Εγώ και ο κύριος Θεμιστοκλέους έχουμε ως Υπουργοί μία ευλογία: συνέπεσε η θητεία μας με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι πρωτόγνωροι πόροι για το ΕΣΥ. Μπορεί να κατηγορούν πολλοί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα καμία κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση δεν έχει δώσει τόσους πολλούς πόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την υλοποίηση των έργων «ένα διαρκές και δύσκολο στοίχημα», επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη των κονδυλίων από μόνη της δεν διασφαλίζει την πραγματοποίησή τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Όταν τελειώσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα έχουμε ένα καινούργιο ΕΣΥ».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς το «ιστορικό, νοσοκομείο εθελοντισμού, προσφοράς και ανθρωπιάς», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για το προσωπικό των ΤΕΠ:

«Υπάρχουν στιγμές στην εφημερία που θυμίζουν πραγματική μάχη. Και γι’ αυτό όσοι εργάζονται στα ΤΕΠ είναι άξιοι θαυμασμού».
Κλείνοντας, δεσμεύτηκε πως όσο βρίσκεται στη θέση του Υπουργού Υγείας, θα εργάζεται «αδιάκοπα για να κάνει τις ζωές αυτών των εργαζομένων καλύτερη».

χ

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε το έργο των νέων ΤΕΠ ως ένα ακόμη «εμβληματικό έργο του νέου ΕΣΥ» και ανέδειξε την παλαιότητα των υποδομών του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι δεν είχαν ανακαινιστεί εδώ και δεκαετίες. Τόνισε τη σημασία της έγκαιρης και σωστής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και υπογράμμισε ότι το νέο ΕΣΥ δεν χτίζεται με εξαγγελίες αλλά με «έργα που παραδίδουμε και λειτουργούν».

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Βούλα Γεωργάκη, ευχαρίστησε το προσωπικό, δηλώνοντας ότι χωρίς τους συναδέλφους της «δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το νοσοκομείο». Υπογράμμισε τη σημασία της προσφοράς τους, επισημαίνοντας πως «σε κάθε εφημερία φτάνουν περίπου 1.200 περιστατικά», ενώ προσέθεσε πως «δεν είναι όλα καλά», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω διεκδικήσεις, αλλά και διάθεση συνεργασίας με την πολιτική ηγεσία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, από την πλευρά του, χαιρέτισε τα έργα αναβάθμισης στο ΕΣΥ, λέγοντας ότι «πράγματι έχουν αποκτηθεί σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα» και πως τα έργα αυτά «κάνουν τη δουλειά του προσωπικού και τη φροντίδα των ασθενών ευκολότερη». Ωστόσο, τόνισε πως το σύστημα έχει ανάγκη από «χέρια» και ζήτησε επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση προσωπικού, καταλήγοντας: «Καλορίζικο το έργο».

Φωτογραφίες: Υπουργείο Υγείας