Ευθύνη και των ειδικευόμενων γιατρών σε ανθρωποκτονία από αμέλεια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ποινική ευθύνη και στους ειδικευόμενους γιατρούς, "βλέπουν" από τον Άρειο Πάγο. Το Ανώτατο Δικαστήριο, αναλύοντας υπόθεση θανάτου βρέφους στο νοσοκομείο Πατρών τον Νοέμβριο του 2012, αποφαίνεται ότι ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να έχει και ο νέος γιατρός που ακόμα δεν έχει λάβει εξειδίκευση καθώς με βάση την μέχρι εκείνη τη στιγμή εμπειρία του, μπορεί να παράσχει ιατρική φροντίδα που «δεν προϋποθέτει ειδικές ή επιπλέον ιατρικές γνώσεις, που προσδίδει στον ιατρό η απόκτηση μιας ειδικότητας, αλλά μπορεί να επιτευχθεί και με τις βασικές γνώσεις της ιατρικής επιστήμης, που κάθε ιατρός πρέπει να διαθέτει».

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η απαλλακτική για τις δύο γιατρούς απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, δεν είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και παρέπεμψε την υπόθεση για νέα συζήτηση στο ίδιο Δικαστήριο, που θα συγκροτηθεί από άλλους δικαστές εκτός από αυτούς που δίκασαν προηγουμένως.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών κήρυξε αθώες τις κατηγορούμενες για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Ειδικότερα, η πρώτη κατηγορούμενη ως ειδικευόμενη ιατρός κατέχουσα τη θέση ειδικευόμενης παιδίατρου και η δεύτερη ως ειδικευμένη ιατρός – παιδίατρος, από αμέλεια, με πράξεις και παραλείψεις τους, προκάλεσαν τον θάνατο βρέφους ηλικίας δύο μηνών και τριών ημερών, το οποίο είχε παραπεμφθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, εμπύρετο με βρογχιολίτιδα και τελικά κατέληξε τρεις ημέρες μετά στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών, με πνευμονία.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών έκρινε ότι ο θάνατος του βρέφους δεν μπορεί να συσχετισθεί με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη των κατηγορουμένων και πως αντιμετώπισαν το περιστατικό ενεργώντας με γνώμονα την ιατρική δεοντολογία και τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος, αντίθετα, έκρινε ότι το το Δικαστήριο, δεν διέλαβε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την απαλλαγή των κατηγορουμένων από την αποδιδόμενη σε αυτές πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.