Έφτασε η ώρα της κρίσης για τους διοικητές των νοσοκομείων

  • Iatropedia
Με άριστα το 10, οι περισσότεροι έλαβαν 1 ως 3 και έμειναν "μετεξεταστέοι" οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων και έτσι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου πρέπει να περιμένουμε τις παύσεις τους χωρίς απαραίτητα να είναι έτοιμοι αυτοί που θα τους αντικαταστήσουν... Τί σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με το νόμο, όταν ο διοικητής παραιτείται ή απολύεται ή λήγει η σύμβασή του, τον αντικαθιστά ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του εκάστοτε νοσοκομείου. Αλλά όταν αυτό συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, δημιουργήθηκαν προβλήματα στις προμήθειες και σε άλλες σοβαρές διοικητικές ανάγκες καθώς ο αναπληρωτής γιατρός δεν μπορεί να υπογράφει παρά μόνο για τα πολύ βασικά!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σαν να μην έφταναν όλα τα δεινά των νοσοκομείων, τώρα θα μείνουν και χωρίς διοικητές καθώς για να προσληφθούν οι νέοι θα πρέπει πρώτα να βγει προκήρυξη και να ακολουθηθεί μια χρονοβόρα διαδικασία.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τονίσει παραπάνω από μια φορά ότι δεν πρόκειται να κάνει «κομματικές» ή έστω πολιτικές επιλογές και ότι θα προτιμήσει τεχνοκράτες για τα νοσοκομεία.

Έχει ειπωθεί όμως ότι θα ανατεθεί η διοίκηση κάποιων νοσοκομείων στους διευθυντές των Ιατρικών τους Υπηρεσιών και ακόμα πιο…»αριστερόστροφα» ότι θα ανατεθεί στους εργαζόμενους.

Πάντως οι σημερινοί διοικητές λέγεται ότι βαθμολογήθηκαν ανάλογα με τις σχέσεις συνεργασίας που είχαν με την αρμόδια ΥΠΕ, την συμπεριφορά τους προς τους πολίτες, την εκτέλεση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων τους αλλά και την σχέση τους με τους εργαζόμενους.

Από το Υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία θα δημοσιευτεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ . Οι ενδιαφερόμενοι που θα καταθέσουν δικαιολογητικά θα έχουν σίγουρα να περάσουν και από την έγκριση των τοπικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, το λιγότερο για να πιστοποιηθεί ότι έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία των τοπικών κοινωνιών…

Αλλά όπως είχε πει κάποτε ένας σοφότερος ημών, οι διοικητές πρέπει να είναι από άλλη περιοχή της Ελλάδας, τεχνοκράτες, και να παραμένουν στην θέση τους μικρό χρονικό διάστημα ώστε να μην προλαβαίνουν να αναπτύξουν σχέσεις με την τοπική κοινωνία, προμηθευτές, γιατρούς, τοπικά κομματικά στελέχη και άλλους παράγοντες!