Έφτασε η ώρα για το φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό

  • Iatropedia
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και το αργότερο μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από γρίπη. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θεωρείται εξάλλου απαραίτητος για όλα τα άτομα άνω των 65 ετών και όσους έχουν καθημερινές επαφές με γηραιούς, ανοσοκατασταλμένους και βρέφη.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τα νέα αντιγριπικά εμβόλια έχουν ήδη φθάσει στα φαρμακεία και οι ομάδες υψηλού ινδύνου που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πρέπει να σπεύσουν έγκαιρα να το κάνουν και φέτος.

Οι ομάδες αυτές του πληθυσμού είναι:

-Τα παιδιά από 6 μηνών έως και 4 ετών.

-Ενήλικες πάνω από 65 ετών.

-Ενήλικες που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από φάρμακα ή μακροχρόνιες ασθένειες (καρδιοπαθείς, διαβητικοί κλπ).

-Παιδιά και ενήλικες με άσθμα και ΧΑΠ.

-Παιδιά και έφηβοι που λαμβάνουν ασπιρίνη τακτικά ή βρίσκονται σε κίνδυνο για ανάπτυξη του συνδρόμου Reye.

-Νοσηλευτικό προσωπικό κέντρων υγείας.

-Νηπιαγωγοί ή βρεφοκόμοι.

-Άτομα με σοβαρό βαθμό παχυσαρκίας.

Να αποφεύγουν τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης ή να τον κάνουν μετά την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού είναι οι εξής:

-΄Ατομα με σοβαρή αλλεργία στα αυγά και στα προϊόντα τους.

-΄Ατομα με προγενέστερη αντίδραση σε εμβολιασμούς.

-΄Ατομα με το σύνδρομο Guillain-Barré.

Να θυμίσουμε ότι κάθε χειμώνα χάνονται από επιπλοκές της γρίπης τουλάχιστον 150 συνάνθρωποί μας που σε ποσοστό 80%-90% δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνήθως ένα σοβαρό νόσημα από αυτά που αναφέρουμε παραπάνω ή είναι εξαιρετικά παχύσαρκοι. Στατιστικά δε, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν επισκέπτονται γιατρό παρά μόνο όταν τα συμπτώματά τους γίνονται πολύ σοβαρά και είναι ήδη αργά…