ΕΦΕΤ: Συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για τον έλεγχο των τροφίμων

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΦΕΤ
Υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για την υλοποίηση των προγραμμάτων επίσημου ελέγχου τροφίμων.

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων υπέγραψαν ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και η Περιφέρεια Κρήτης. Το πρωτόκολλο σηματοδοτεί την ανάπτυξη διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο πρόεδρος του Φορέα κ. Αντώνης Ζαμπέλας και ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Τα προγράμματα επίσημου ελέγχου τροφίμων πραγματοποιούν η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης (ΠΔΚ) του ΕΦΕΤ και οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης.

Η συνεργασία των δύο φορέων έχει ως βασικούς στόχους:

  • Την διεξαγωγή του προγράμματος επίσημου ελέγχου τροφίμων για τα έτη 2024-2025
  • Τη διαχείριση πιθανών διατροφικών περιστατικών και κρίσεων ή άλλων έκτακτων περιστατικών
  • Τη διερεύνηση καταγγελιών και αναφορών πολιτών
  • Την υποστήριξη των επιθεωρήσεων που διενεργούνται στη χώρα μας από ξένες αποστολές

«Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την προστασία των καταναλωτών», σημειώνει ο ΕΦΕΤ στην ανακοίνωση. «Τα επόμενα χρόνια οι εθνικοί στρατηγικοί στόχοι στον τομέα των τροφίμων διαμορφώνονται από την κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγροδιατροφικό τομέα και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει η νέα εποχή των υγειονομικών και επισιτιστικών κρίσεων σε συνδυασμό με το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης.

Η σημερινή συμφωνία θέτει το πλαίσιο ενιαίου συντονισμού και ενδυνάμωσης της συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών για αποτελεσματικότερη άσκηση των επισήμων ελέγχων».