ΕΦΕΤ: Ανακαλεί πασίγνωστα μπισκότα για χορτοφάγους γιατί περιέχουν αυγό

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΦΕΤ
Το αυγό είναι γνωστή αλλεργιογόνος ουσία. Ο ΕΦΕΤ συνιστά ανάκληση συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος.

Στην ανάκληση ενός μπισκότου με βρώμη και χαρούπι που προορίζεται για χορτοφαγική διατροφή προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς διαπιστώθηκε ότι περιέχει αλλεργιογόνο ουσία.

Όπως αναφέρει ο Φορέας σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για τα «Μπισκότα Vegano με βρώμη και χαρούπι» της εταιρείας Βιολάντα.  Σε δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας  εντοπίστηκε στα μπισκότα αυγό, το οποίο είναι κλασική αλλεργιογόνος ουσία.

Ωστόσο στην διατροφική επισήμανση των μπισκότων δεν αναφέρεται το αυγό στα συστατικά τους. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν από την εσωτερική αγορά. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Πιο αναλυτικά, η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στα «ΜΠΙΣΚΟΤΑ VEGANO, ΜΕ ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΠΙ» με την επωνυμία «ΒΙΟΛΑΝΤΑ VEGANO ΦΥΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ»:

  • Με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 13-05-2024 και
  • Αριθμό παρτίδας lot 051306

Τα μπισκότα παράγονται από την Βιομηχανία Μπισκότων Βιολάντα, με έδρα το 6ο χιλ. Τρικάλων – Καρδίτσας.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο αυγό και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Τα δείγματα από τα μπισκότα εξετάσθηκαν από το Β’ Τμήμα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ.