Εφαρμογή στο κινητό σώζει ζωές ανθρώπων από επικίνδυνα παράσιτα

  • Iatropedia
Οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών που βοηθούν σε ζητήματα του ιατρικού τομέα εξελίσσονται με ραγδαίο ρυθμό. Η κινητή τεχνολογία, ιδιαίτερα τα “έξυπνα τηλέφωνα” (smartphones), αλλάζει τον τρόπο που προσεγγίζουν οι επιστήμονες ορισμένες καταστάσεις, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία.

Αυτήν τη φορά οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τις επεξεργαστικές ικανότητες των smartphones και καταφέρνει να ανιχνεύει ένα παράσιτο από μια σταγόνα αίματος!

Το σύστημα ονομάζεται CellScope System. Αυτό που κάνει είναι να υποδέχεται ένα δείγμα αίματος και στη συνέχεια με μια δωρεάν εφαρμογή να αναλύει οποιαδήποτε κίνηση παράσιτου στο αίμα και να ταυτοποιεί με ακρίβεια τον τύπο αυτού παράσιτου.

Εκτός από τον ιό Έμπολα, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει και άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως το στέλεχος O. vulvulus που προκαλεί την “τύφλωση των ποταμών” και το W. bancroftiis που μπορεί να προκαλέσει λεμφική φιλαρίαση (ελεφαντίαση).

Αυτές οι ασθένειες συντελούν σήμερα ένα τεράστιο ιατρικό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Αφρικής.

Το σύστημα αναμένεται να σώσει αμέτρητες ζωές στις αναπτυσσόμενες χώρες του Τρίτου κόσμου. Δεδομένου ότι υπό κανονικές συνθήκες για την εξέταση για τέτοιου είδους παράσιτα και ιούς μπορεί να απαιτηθούν εβδομάδες, η εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανίχνευση και να μειώσει σε καίριο βαθμό τον χρόνο ιατρικής παρέμβασης.

http://www.dailytimesgazette.com/