ECDC: Επικίνδυνα είδη κουνουπιών εξαπλώνονται στην Ευρώπη, ποια νοσήματα μεταδίδουν

  • Ρούλα Τσουλέα
ECDC
Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) σε σημερινή έκθεσή του.

Η Ευρώπη κατέγραψε το 2022 σχεδόν όσα εγχώρια κρούσματα δάγκειου πυρετού είχε καταγράψει τα προηγούμενα 11 χρόνια, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 71 κρούσματα της νόσου, η οποία συνήθως προκαλεί πυρετό και μυαλγία αλλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι και βαρύτερα, ακόμη και μοιραία. Τα κρούσματα σημειώθηκαν κυρίως στη Γαλλία.

Ωστόσο ο δάγκειος πυρετός δεν είναι ο μόνος που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το ECDC προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος εμφάνισης και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιού. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο δάγκειος πυρετός
  • Ο ιός Ζίκα
  • Ο ιός Chikungunya
  • Ο ιός του Δυτικού Νείλου

Το ECDC τονίζει πως ο αυξημένος κίνδυνος σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των κουνουπιών που είναι φορείς των ιών.

Διαβάστε ακόμα Καμπανάκι από το ECDC: Ο ιός του Δυτικού Νείλου «σάρωσε» το 2022 την Ελλάδα

«Αν αυτό συνεχιστεί, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανόν θανάτους από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Chikungunya  και ο ιός του Δυτικού Νείλου», είπε η Dr. Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.

Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στους τρόπους ελέγχου των πληθυσμών των κουνουπιών, στην ενίσχυση της παρακολούθησης και στην αύξηση των προσωπικών προστατευτικών μέτρων, πρόσθεσε.

Το κουνούπι τίγρης

Σε σημερινή έκθεσή του το ECDC αναφέρει ότι το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) εντοπίστηκε πέρυσι στην Κύπρο. Πλέον, κινείται βορειότερα και δυτικά στην Ευρώπη. Το κουνούπι τίγρης είναι φορέας:

  • Του δάγκειου πυρετού
  • Του κίτρινου πυρετού
  • Του ιού Chikungunya

Σύμφωνα με το ECDC, τα κρούσματα ορισμένων νοσημάτων που μεταδίδουν τα κουνούπια (π.χ. λοιμώξεις από ιό Ζίκα, ελονοσία) παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο τα κρούσματα μερικών άλλων, όπως ο δάγκειος πυρετός, έχουν αυξηθεί «εντυπωσιακά».

Ο δάγκειος πυρετός εξαπλώνεται παγκοσμίως. Εφέτος ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα του Σουδάν. Προσφάτως, εξ άλλου, το Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περισσότερες περιοχές του εξαιτίας του.

Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων λόγω του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ECDC