Ε.Ε.Α.Ο: Η λέξη «ακτινοθεραπεία» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του Υπουργείου Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Υπουργείου Υγείας
Την έντονη διαμαρτυρία των ακτινοθεραπευτών ογκολόγων προκάλεσε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Νεοπλασιών του Υπουργείου Υγείας, στην οποία δεν έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, όπως λένε τα μέλη της Ε.Ε.Α.Ο

Με αφορμή τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) του Υπουργείου Υγείας, με την παρουσία μάλιστα του υπουργού Ανδρέα Ξανθού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Ε.Ε.Α.Ο, κ. Γεώργιος Πισσάκας, εξέφρασε την διαμαρτυρία του, για την εξαίρεση της ειδικότητας των ακτινοθεραπευτών ογκολόγων:

«Θεωρώ εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι σε αυτό το πρώτο βήμα του ΕΙΝΕ δεν εκπροσωπείται η Ακτινοθεραπεία. Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν πιστεύει το Υπουργείο ότι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να αποφεύγει να βρίσκεται αντιμέτωπο με τα προβλήματα της Ακτινοθεραπείας στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει ακτινοθεραπευτική φωνή (ενώ προβλέπεται στο ΦΕΚ Α’ 43) και έτσι το πρόβλημα δεν υπάρχει!

Λέξη ταμπού δυστυχώς η Ακτινοθεραπεία για το Υπουργείο, αλλά θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατάματα. Και ας αρχίσει από το πιο απλό. Ας αντέξει να ακούσει τους ειδικούς.

Είναι πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν ανάγκη την Ακτινοθεραπεία, σε ένα κράτος που η κυβέρνηση του θεωρεί την κοινωνική ευαισθησία ως το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα».

Διαβάστε επίσης: Λίστες θανάτου στις ακτινοθεραπείες, παρά τις δωρεές του Ιδρύματος «Νιάρχος» – Ο καρκίνος δεν περιμένει, λένε οι ασθενείς