Ε. Αγαπηδάκη – Θεσσαλία: 37 νέα κρούσματα λοίμωξης αναπνευστικού και 36 γαστρεντερίτιδες σήμερα

  • Ρούλα Τσουλέα
κρούσματα
Ποια παθογόνα έχουν βρεθεί έως τώρα στους ασθενείς, ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους. Τι γίνεται με το νερό.

Νεότερα στοιχεία για τα κρούσματα των λοιμώξεων στις περιοχές της Θεσσαλίας που έπληξε η κακοκαιρία Daniel, έδωσε στη δημοσιότητα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μιλώντας στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεως στη Λάρισα, είπε πως το τελευταίο 24ωρο απευθύνθηκαν στις 26 δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) 1.152 πολίτες. Καταγράφηκαν 37 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Συνολικώς, από την έναρξη της πλημμύρας έως τώρα έχουν καταγραφεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Οι αριθμοί αυτοί δεν εμπνέουν ανησυχία, διότι είναι οι αναμενόμενοι για την εποχή, διευκρίνισε.

Η κυρία Αγαπηδάκη πρόσθεσε πως δύο από τους ασθενείς που εξετάσθηκαν, χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ο ένας στην Μαγνησία και ο άλλος στην Καρδίτσα. Από τον ασθενή στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, ο οποίος έχει γαστρεντερίτιδα, ελήφθησαν δείγματα που κατέδειξαν την παρουσία των βακτηρίων e. Coli και κλωστηρίδιο (clostridium difficile). Το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Στους υπόλοιπους ασθενείς με γαστρεντερίτιδα έχουν βρεθεί το εντεροπαθογόνο e.coli, ροταϊός, νοροϊός και σαλμονέλα. Σαλμονέλα έχει μόνο ένα βρέφος λίγων ημερών που επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε ότι δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση κανενός εκ των ασθενών. Είπε ακόμα πως δεν υπήρξαν πολλά κρούσματα σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή.

Καμία βελτίωση στην καταλληλότητα του νερού

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παρέθεσε επίσης στοιχεία για τους ελέγχους που γίνονται στο νερό. Όπως είπε, χθες ελήφθησαν 40 νέα δείγματα από τις περιφερειακές ενότητες που έχουν πληγεί. Ειδικότερα ήταν:

  • 14 από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας
  • 14 από την ΠΕ Λάρισας
  • 12 από την ΠΕ Καρδίτσας

Η κατάσταση όσον αφορά την υδροδότηση παραμένει η ίδια. Από αύριο, όμως, η σχετική ενημέρωση θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα, για να μην γίνονται παρερμηνείες, πρόσθεσε.

Διανομή προστατευτικού υλικού

Τέλος, ανέφερε πως έχει αρχίσει η διανομή προστατευτικού υλικού στους πολίτες των πληγεισών περιοχών. Αύριο κλιμάκια του υπουργείου θα βρίσκονται στον Παλαμά για να μοιράσουν γαλότσες, προστατευτικές στολές, μάσκες και γάντια. Συνολικά θα διατεθούν 25.000 προστατευτικές στολές, σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστούν τα κρούσματα των λοιμώξεων.