2 νέα κρούσματα σαλμονέλας, 53 γαστρεντερίτιδες στη Θεσσαλία, ανακοίνωσε η Ε. Αγαπηδάκη

  • Ρούλα Τσουλέα
κρούσματα
Συνολικά 234 πολίτες έχουν εκδηλώσει γαστρεντερίτιδα και 254 αναπνευστικές λοιμώξεις. Τι γίνεται με το νερό.

Νεότερα στοιχεία για τα κρούσματα των λοιμώξεων στις περιοχές της Θεσσαλίας που έπληξε η κακοκαιρία Daniel, έδωσε στη δημοσιότητα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μιλώντας στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεως στη Λάρισα, είπε πως το τελευταίο 24ωρο απευθύνθηκαν στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) 1.304 πολίτες. Καταγράφηκαν 66 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 53 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Συνολικώς, από την έναρξη της πλημμύρας έως τώρα έχουν καταγραφεί 234 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 254 λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.

Η κυρία Αγαπηδάκη πρόσθεσε πως αρκετοί από τους ασθενείς που εξετάσθηκαν χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Από τους ασθενείς με γαστρεντερίτιδα:

  • 5 εισήχθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας
  • 3 στο Νοσοκομείο Τρικάλων

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλειών εξαιτίας της ανέρχεται πλέον σε 15. Αντίστοιχα, με αναπνευστικές λοιμώξεις:

  • 7 ασθενείς εισήχθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
  • 1 ασθενής εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με αναπνευστικές λοιμώξεις είναι 13.

Σαλμονέλα και μικρές συρροές γαστρεντερίτιδας

Η κυρία Αγαπηδάκη είπε ακόμα πως στη Λάρισα εντοπίστηκαν δύο νέα περιστατικά σαλμονέλας. Το ένα ανιχνεύθηκε σε παιδιατρικό ασθενή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.

Επιπλέον, καταγράφηκε μικρή συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, που όμως δεν σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα. Συνολικά υπάρχουν 12 ενεργά κρούσματα, με μετάδοση από άτομο σε άτομο. Ο αριθμός των περιστατικών παρουσιάζει μείωση και δεν προκαλεί ανησυχία.

Αντίστοιχη μικρή συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας καταγράφηκε και στους Σοφάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Συνολικά ήταν 7 κρούσματα. Δεν υπάρχουν άλλες συρροές στις υπόλοιπες περιοχές.

Ακατάλληλο νερό στον Βόλο και αρκετούς δήμους

Αναφερόμενη στην ποιότητα του νερού, η κυρία Αγαπηδάκη είπε ότι έγιναν 269 νέες λήψεις δειγμάτων. Όπως διαπιστώθηκε, επιδεινώθηκε η ποιότητα του νερού σε δύο περιοχές στον δήμο Τρικκαίων, στον Παλαιόπυργο και στη Ράτσα. Έτσι είναι πλέον  ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Περαιτέρω έλεγχοι στον Βόλο έδειξαν ότι οι γεωτρήσεις παρουσιάζουν ακόμα επιβάρυνση, αν και βελτιωθεί η κατάσταση. Προς το παρόν, όμως, το νερό στον Βόλο παραμένει ακατάλληλο για χρήση.

Ακατάλληλο είναι επίσης σε πολλούς άλλους δήμους, όπως στον Δήμο:

  • Πηλίου
  • Παλαμά
  • Σοφάδων
  • Λίμνης Πλαστήρα
  • Φαρσάλων
  • Κιλερέρ
  • Φαρκαδώνας

Στον Δήμο Τεμπών το νερό είναι κατάλληλο εκτός από τις περιοχές Νέσσωνος, Μακρυχωρίου, Γόνων, Κάτω Ολύμπου και την κοινότητα Αμπελακίων.

Στον Δήμο Τρικαίων παραμένει κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάρικου, Γοργογύρι, Γενέση, Αρδάνη, Παλιόπυργου και Ράξα.

Στον Δήμο Πύλης το νερό είναι ακατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Φιλλίρας, Ελευθοχωρίου, Φύκης, Μουριάς, Αγίου Βυσσαρίωνος, Δροσερού Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πυαλίας.

Ιός του Δυτικού Νείλου και απολυμάνσεις

Η κυρία Αγαπηδάκη ανέφερε ακόμα πως υπήρξαν δύο κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Κιλελέρ και τον Δήμο Τρικκαίων. Ωστόσο οι ασθενείς είχαν εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα πριν από τις πλημμύρες.

Τέλος, επισήμανε πως συνεχίζεται προληπτικά η επιτήρηση για λεϊσμανίαση, ενώ άρχισε η απολύμανση σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχει συλλογή νεκρών ζώων για να μειωθεί το ιικό φορτίο. Το ίδιο και σε περιοχές όπου γίνεται καθαρισμός (π.χ. συλλογή λάσπης, απορριμμάτων κ.λπ.).