Ε. Αγαπηδάκη: Ελλοχεύει ο κίνδυνος λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία – Έως τέλος του έτους αλλαγές στην Πρωτοβάθμια

  • Γιάννα Σουλάκη
οδηγίες
Ανησυχία για τη Θεσσαλία διατυπώνουν οι υγειονομικές αρχές, μέσω της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται η πιθανότητα εξάπλωσης της λεπτοσπείρωσης στην πλημμυρισμένη περιοχή, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα και στην επικείμενη κακοκαιρία, που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να «χτυπήσει» ξανά τη Θεσσλία.

«Συνεχίζουμε να μοιράζουμε προστατευτικό εξοπλισμό στους πολίτες για να αποφεύγουν όσο μπορούν την επαφή με τα στάσιμα ύδατα και τη λάσπη. Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης, η οποία πολλές φορές εμφανίζεται, όπως μας λένε γιατροί, με ήπια συμπτώματα», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ.

Με αφορμή την επερχόμενη νέα κακοκαιρία που προβλέπεται στα μέσα της εβδομάδας, η ίδια ανέφερε, ακόμη:

«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία, πάνω που αναρρώνει ο τόπος στη Θεσσαλία με χίλιες δυο δυσκολίες έρχεται μια νέα κακοκαιρία, η οποία ενδέχεται να επιδεινώσει τις ήδη υφιστάμενες πληγές και εκεί δρούμε σε διάφορα επίπεδα. Η πολιτική προστασία είναι όλοι οι άνθρωποι εδώ επί ποδός καθημερινά. Δεν έχει εγκαταλείψει κανένας το πεδίο. Πάρα πολλοί από εμάς, προφανώς από τα υπουργεία, το κεντρικό κράτος σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούμε όσο μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξομάλυνσης της καθημερινότητας των ανθρώπων για να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση της νέας κακοκαιρίας», σημείωσε η κα. Αγαπηδάκη.

Συνεχίζονται οι δειγματοληψίες στο νερό και η διανομή προστατευτικού υλικού

Αναφερόμενη στην ποιότητα του νερό πρόσθεσε πως συνεχίζεται κανονικά η επιτήρηση και οι δειγματοληψίες. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από χίλιες δειγματοληψίες σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Δίνουμε οδηγίες στους πολίτες. Βλέπετε ότι στις ενημερώσεις που κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα παρέχουμε πληροφόρηση για το πού το νερό είναι κατάλληλο, που είναι ακατάλληλο», εξήγησε.

Η διανομή του νερού είναι καθημερινή και μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί τόνοι εμφιαλωμένου νερού. Συνεχίζεται το εφοδιασμός των περιοχών στις οποίες το νερό είναι ακατάλληλο και στο συντονιστικό της Περιφέρειας.

«Να θυμίσω ότι ανεφοδιασμός γινόταν από αέρος σε πολλά σημεία. Τώρα έχει εξομαλυνθεί, είναι προσβάσιμα τα χωριά, οπότε είναι και πιο εύκολο το δίκτυο διανομής σε σχέση με τις υπόλοιπες οδηγίες που αφορούν τη λάσπη».

Παράλληλα η κα. Αγαπηδάκη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των πολιτών από τις ασθένειες. Ειδικότερα ο κίνδυνος διασποράς λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία είναι μεγάλος, συμπλήρωσε και έδωσε μεγάλη έμφαση στα συμπτώματα:

«Μπορεί δηλαδή κανείς να έχει πυρετό και γαστρεντερίτιδα και να μείνει στο σπίτι, να το υποτιμήσει, να θεωρήσει ότι θα περάσει. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Είναι σημαντικό να αναζητούμε βοήθεια πολύ γρήγορα. Οποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, εξανθήματα ή συμπτώματα, εμπειρία της γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να αναζητάει ιατρική βοήθεια, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί πίσω από αυτό να υπάρχει ζήτημα με τη λεπτοσπείρωση», σημείωσε.

Αγαπηδάκη: Αντιπλημμυρικά έργα και περισυλλογή νεκρών ζώων

Σύμφωνα με την ίδια έχουν ξεκινήσει να γίνονται έργα ώστε να μην μην πλημμυρίσουν εκ νέου περιοχές αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν εκτιμηθεί από την Πολιτική Προστασία. «Υπάρχει μια δραστηριότητα σε εξέλιξη, η οποία αφορά τη συλλογή των νεκρών ζώων και αυτό έχει σημασία διότι με μια νέα κακοκαιρία το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί. Έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον πάνω από το 50% των νεκρών ζώων, ειδικά από τις μεγάλες μονάδες και πλέον η προσπάθεια επικεντρώνεται στα χωριά – σε διάφορα σημεία όπου υπάρχουν διάσπαρτα νεκρά ζώα. Εντείνονται οι προσπάθειες με τα συνεργεία», τόνισε.

Παράλληλα, υπάρχουν συνεργεία τα οποία συλλέγουν οικοσκευές. «Ξέρετε μόνο αν βρεθεί κανείς στο πεδίο μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της καταστροφής. Σε πάρα πολλά σημεία έχουν μείνει από τα σπίτια μόνο οι τοίχοι. Ό,τι υπήρχε ως οικοσκευή είναι ανακαταμμένα με λάσπη, πολλές φορές και με νεκρά ζώα. Είναι τεράστιος ο όγκος σε όλα αυτά τα χωριά και γι αυτό είναι πολυήμερη αυτή η προσπάθεια», πρόσθεσε η υφυπουργός Υγείας.

Από τη Θεσσαλία το… πείραμα της Πρωτοβάθμιας

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία η Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως οι εφημερίες στα νοσοκομεία διεξάγονται κανονικά , ενώ υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για τη βελτιστοποίηση του συστήματος εφημέρευσης.

Το αργότερο αρχές του επόμενου έτους , πρόσθεσε η ίδια, θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια με στόχο την ολική επαναθεμελίωση.

«Η πρωτοβάθμια θα γίνει αυτόνομος πυλώνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας κάτι το οποίο βλέπουμε αυτές τις μέρες να συμβαίνει στη Θεσσαλία. Είναι το ότι πάμε εμείς στους πολίτες – δεν περιμένουμε να έρθουν οι πολίτες στις υπηρεσίες υγείας».

Ήδη κινητές μονάδες επισκέπτονται σταθερά όλες τις πληγείσες περιοχές. «Αυτό θα το δείτε να ξεδιπλώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο προκειμένου να αλλάξει το μοντέλο που έχουμε στο ΕΣΥ για να μπορέσει να έχει η χώρα μας πρόοδο στον τομέα της πρόληψης», συμπλήρωσε.

Κορονοϊός και εμβολιασμοί

Ερωτώμενη για την κατάσταση με κορονοϊό, τη γρίπη και τους εμβολιασμούς σημείωσε:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει όλη την επεξεργασία με βάση και τις συστάσεις που έχουμε από ευρωπαϊκούς φορείς για τον κορονοϊό, όπως είναι η εισήγηση, τις συστάσεις που έχουμε από άλλους φορείς όπως είναι το αμερικανικό ΕΣΥ. Όλοι οι άλλοι επιστημονικοί οργανισμοί, έτσι και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επεξεργαστεί όλες αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες, έχει καταλήξει σε ένα πλάνο προτεραιοποίηση και θα το ανακοινώσουμε επίσημα τις επόμενες μέρες».

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και για την αντιεμβολιαστική εκστρατεία. «Για τη γρίπη φέτος έχουμε δύο διαφορετικά σκευάσματα, ένα περισσότερο ενισχυμένο και το εμβόλιο που έχουμε όλοι και το οποίο είναι για τον γενικό πληθυσμό. Το άλλο είναι για συγκεκριμένες ομάδες. Θα ανακοινωθούν αναλυτικά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στις επόμενες ημέρες».

Η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε, ακόμη πως ειδικοί της Ψυχικής Υγείας παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα στους πλημμυροπαθείς:

«Αν μου επιτρέψετε την παρομοίωση, όταν είμαστε μωρά, έχουμε ανάγκη τη μητέρα μας να μας φροντίσει σταθερά. Δεν αντέχουμε τη μία μέρα να μας ταΐζει, την άλλη όχι. Όταν λοιπόν είμαστε σε ανάγκη όλοι, είτε είμαστε άρρωστοι είτε ζούμε μια φυσική καταστροφή, έχουμε ανάγκη αυτή τη μητρική -επιτρέψτε μου τον όρο- φροντίδα του κράτους, η οποία πρέπει να είναι σταθερή και αυτό επιδιώκουμε ως Υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο στο κομμάτι αποκλειστικά της ψυχικής υγείας, αλλά ολιστικά με το πλαίσιο της φροντίδας που παρέχουμε στους πολίτες», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ