Δύσκολο χειμώνα θα περάσουμε. Καμπανάκι από τη χειρότερη εποχή γρίπης της πενταετίας στην Αυστραλία

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη
Τα ανησυχητικά μηνύματα από την εποχή της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη. Τι βλέπουν οι ειδικοί έως στιγμής και τους κάνει να ανησυχούν ότι επίκειται η επανεμφάνιση της γρίπης στη ζωή μας.  

Δυναμική επανεμφάνιση κάνει η γρίπη στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Ο απολογισμός είναι έως στιγμής βαρύς και οι ανησυχίες των ειδικών εντείνονται. Ει μη τι άλλο, ιστορικά όσα διαδραματίζονται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, αποτελούν προοίμιο για όσα περιμένουν το βόρειο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο κορωνοϊός θα συμπέσει με τη γρίπη, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας. Οι φόβοι τους έως στιγμής δεν ευοδώθηκαν, αλλά δεν είχε υπάρξει εποχή γρίπης από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός.

Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Αυστραλία βιώνει την χειρότερη εποχή γρίπης της τελευταίας πενταετίας, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Από τον περασμένο Απρίλιο έως τις 31 Ιουλίου 2022, έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα πάνω από 212.000 κρούσματα γρίπης. Σχεδόν 1.580 ασθενείς χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο – το 6,5% απ’ ευθείας στην εντατική. Οι 246 από τους ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους.

«Παρατηρούμε προσεκτικά τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου και προετοιμαζόμαστε για μία πρώιμη ή/και επιθετική εποχή γρίπης στο βόρειο», δήλωσε στο NBC η Dr. Alicia Fry, επικεφαλής του Κλάδου Επιδημιολογίας & Πρόληψης στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο άρχισε στις 21 Ιουνίου και πλησιάζει προς το τέλος του. Η γρίπη άρχισε νωρίτερα από το αναμενόμενο και αυτό αποτελεί πιθανή ένδειξη για σοβαρή συρροή κρουσμάτων. Αυτό έχει να κάνει με τα μαθηματικά: όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός που την προκαλεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αντίκτυπός της.

Ποιοι κινδυνεύουν

Παραδόξως, η εφετινή εποχή της γρίπης στην Αυστραλία έχει αποδειχθεί πιο επικίνδυνη για τους νέους ηλικίας έως και 19 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση του αυστραλιανού υπουργείου Υγείας, τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ηλικίες 5-9 ετών. Ακολουθούν τα μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών) και οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

Επιπλέον, οι υγειονομικές Αρχές της Αυστραλίας δεν γνωρίζουν ακόμα εάν το εμβόλιο της γρίπης που διέθεσαν, ήταν αποτελεσματικό έναντι των ιών της γρίπης που απομόνωσαν.

Τα εμβόλια που ετοιμάζονται για το βόρειο ημισφαίριο περιέχουν δύο στελέχη του ιού της γρίπης τύπου και δύο από τον τύπο Β. Συνήθως, ερχόμαστε σε επαφή με αρκετά στελέχη ιών γρίπης κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ανοσία μας. Ωστόσο ο κορωνοϊός διέκοψε αυτή τη φυσική διαδικασία τους δύο τελευταίους χειμώνες.

Αυτός ενδέχεται να είναι ο λόγος για τον οποίο τώρα αρρωσταίνουν περισσότερο παιδιά και ανήλικοι. «Υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν ήρθαν καθόλου σε επαφή με τη γρίπη την τελευταία διετία», λέει ο Dr. James Cutrell, αναπληρωτής καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Το γεγονός αυτό τα καθιστά ευάλωτα στη μόλυνση από τη γρίπη και στη μετάδοσή της σε άλλα άτομα».

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ο Dr. Cutrell επισημαίνει πως δεν πρέπει να πανικοβληθούμε από το ενδεχόμενο να έρθουμε εφέτος αντιμέτωποι με την διπλή απειλή του κορωνοϊού με τη γρίπη. Πρέπει, όμως, να προετοιμαστούμε γι’ αυτήν, κάνοντας πρωτίστως τα εμβόλια και για τις δύο νόσους.

Και οι δύο ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή φλεγμονή στους πνεύμονες, εξηγεί. Η φλεγμονή αυτή μας καθιστά πιο ευάλωτους στη λοίμωξη από άλλα παθογόνα.

Η καλύτερη εποχή για να κάνουμε το εμβόλιο για τη γρίπη θα είναι στις αρχές του φθινοπώρου, κατά την Dr. Fry. Οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να το κάνουν τέλη Σεπτεμβρίου ή Οκτώβριο, εκτιμά.

Έγκυοι και μικρά παιδιά

Δυο πληθυσμιακές ομάδες, όμως, ίσως χρειαστεί να εμβολιαστούν πιο νωρίς, πρόσθεσε. Πρόκειται για:

  • Τα μικρά παιδιά που θα χρειαστούν δύο δόσεις εφέτος
  • Οι έγκυοι που διανύουν το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως

«Οι γυναίκες αυτές είναι καλό να εμβολιαστούν για να περάσουν λίγα αντισώματα στο μωρό», εξηγεί. «Με αυτό τον τρόπο θα είναι και τα νεογέννητα προστατευμένα από τη γρίπη». Το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται να γίνεται στις ηλικίες άνω των 6 μηνών.

Σύμφωνα με τα CDC, τα παιδιά κάτω των 9 ετών τα οποία δεν έχουν κάνει ποτέ αντιγριπικό εμβόλιο, πρέπει εφέτος να κάνουν δύο δόσεις. Η χρονική απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα μεγαλύτερα παιδιά, εφ’ όσον δεν έχουν ξανακάνει εμβόλιο για τη γρίπη.

Τα εμβόλια δεν παρέχουν τέλεια προστασία από τη γρίπη. Μειώνουν όμως σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης βαριάς γρίπης με επιπλοκές, που θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Αυτό είναι σημαντικό, λένε οι ειδικοί, διότι έτσι όπως συνεχίζεται η πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός, ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να κάνει τη διαφορά στο τι θα συμβεί τον χειμώνα. «Αν ο κόσμος δεν εμβολιαστεί, θα έχουμε πάρα πολλή δουλειά στα χέρια μας», σχολίασε παραστατικά ο Dr. Robert Citronberg, διευθυντής λοιμωξιολόγος στο σύστημα υγείας Advocate Aurora Health, του Ιλινόι.

Φωτογραφία: iStock