Δυναμική παρουσία των εργαζομένων στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» στην διαμαρτυρία για τους εργολαβικούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με κεντρικό σύνθημα «Να πληρωθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα. Όχι στη σκλαβιά των εργολάβων, αλλά και των ατομικών συμβάσεων. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους» το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) και οι εργολαβικοί εργάτες πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρουν από το ΣΕΝΕ, «οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αψήφησαν το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών της εργοδοσίας και συμμετείχαν στη συγκέντρωση που ξεκίνησε στις 5.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 9.00 πμ. Κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αλλά και τη δικαιοσύνη που καθυστερεί την υπογραφή των ενταλμάτων πληρωμής».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας, που έγινε στη διοίκηση του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι απέσπασαν την προφορική διαβεβαίωση για την καταβολή των δεδουλευμένων τους εντός των επόμενων ημερών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων και του Σωματείου, το οποίο στις τελευταίες εκλογές βγήκε ενδυναμωμένο».

Το Σωματείο έδωσε προθεσμία για την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι αύριο Παρασκευή, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει συνεδρίαση για να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

ΕΥΑΓΓ2

Το ΣΕΝΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Πάνω από 400 εργολαβικοί εργάτες (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, σεκιούριτι, βοηθοί μάγειρες, εργάτες κ.λπ.) που καλύπτουν υπηρεσίες και πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου, είναι και πάλι απλήρωτοι! Με το «αιτιολογικό» της λήξης των συμβάσεων οι πάρεδροι δεν εγκρίνουν τα κονδύλια κι έτσι εκατοντάδες συνάδελφοι, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, βρίσκονται σε αδιέξοδο και έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, αλλά και της ανασφάλειας για το αύριο.
Στην ουσία οι εργολάβοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και ενώ χρόνια τώρα κερδοσκοπούν ασύδοτα στις πλάτες τους των πιο βαθιά εκμεταλλευόμενων εργαζόμενων, τους αφήνουν κυριολεκτικά στην πείνα.
Τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας αδιαφορούν προκλητικά. Η συγκυβέρνηση με τη στάση της αποδεικνύει ότι πρόθεσή της είναι να οδηγήσει τους εργαζόμενους στα συνεργεία από την αυθαιρεσία και τρομοκρατία των εργολάβων στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων! Αυτός άλλωστε είναι και ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος – σύμφωνος και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες: Η διεύρυνση των ελαστικών πάμφθηνων εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο.
Το Σωματείο μας έχει κάνει επανειλημμένες εντονότατες παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση και στην εργολάβο. Επικαλούνται αποφάσεις δικαστηρίων και άλλες σαθρές δικαιολογίες με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εξακολουθούν να ζουν στη μιζέρια και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα (…)
Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει τα ανάλογα μέτρα. Δεν αφήνουμε σε χλωρό κλαρί διοίκηση και υπουργείο Υγείας! Είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες.
Να πληρωθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα. Λέμε όχι στη σκλαβιά των εργολάβων, αλλά και των ατομικών συμβάσεων. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους».