Drones σε… ιατρική αποστολή

  • Iatropedia
Η παροχή ιατρικής φροντίδας σε ανθρώπους που ζουν σε φτωχές αγροτικές περιοχές του κόσμου όπου κλινικές, ακόμη και δρόμοι είναι… πολυτέλεια ή απλώς πολύ μακριά, ίσως γίνεται στο μέλλον με ιατρικά drones: είναι φθηνότερα από μοτοσυκλέτες, καλύπτουν 100 χλμ σε 40 λεπτά και μπορούν με GPS να πετάξουν ακριβώς εκεί που θέλεις, σαν ταχυδρομικά περιστέρια.

Τι κι αν οι δρόμοι είναι συνήθως αδιάβατοι ή τα μικροβιολογικά εργαστήρια είναι μακριά; Μελέτη στην οποία συνεργάσθηκαν ένας παθολόγος και μηχανικοί προτείνει τώρα την χρησιμοποίηση… drones για ιατρικούς σκοπούς, όπως την δημιουργία ενός συστήματος ιπτάμενων μεταφορών για την ταχεία αποστολή αίματος και άλλων βιολογικών δειγμάτων σε απομακρυσμένα διαγνωστικά κέντρα!

H οικονομοτεχνική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη –η πρώτη στο είδος της– εξετάζει αν η χρήση «ιατρικών drones» για την μεταφορά δειγμάτων αίματος είναι εφικτή καθώς το αίμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και είναι εξαιρετικά σημαντικό να φθάσει σε καλή κατάσταση για διαγνωστικά τεστ. Για τον παθολόγο Timothy Kien Amukele και τον μηχανικό Robert Chalmers ένας μόνο τρόπος υπήρχε για να διαπιστώσουν αν δείγμα αίματος μπορούσε να φθάσει χωρίς ζημιά στον προορισμό του μετά την ταλαιπωρία μιας πτήσης περίπου 40 λεπτών: η… δοκιμή αέρος.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση PLOS ONE, η μεταφορά έξι δειγμάτων αίματος σε απόσταση μιάς ώρας με αυτοκίνητο με ένα drone μεγέθους μεγάλου αερομοντέλου και υπό συνθήκες θερμοκρασίας 21ο C και άνω, έδειξε ότι η ξαφνική επιτάχυνση κατά την απογείωση, ή ακριβέστερα κατά την εκτόξευση, δεν επηρέασε τα βιοδείγματα με το να καταστρέψει π.χ. τα αιμοσφαίρια ή να προκαλέσει την πήξη του αίματος. Το ίδιο ασφαλής για τα δείγματα ήταν και η απότομη προσγείωση.

Σύμφωνα με τον Timothy Amukele, επίκουρο καθηγητή Παθολογίας και επικεφαλής της εργαστηριακής συνεργασίας του Johns Hopkins με το Πανεπιστήμιο Makerere της Ουγκάντα, τα εργαστηριακά τεστ που ακολούθησαν δεν εμφάνισαν διαφορές μεταξύ «ιπτάμενων» δειγμάτων και μη, αποδεικνύοντας ότι η πτήση δεν τα επηρέασε. Το επόμενο βήμα είναι τα «ιατρικά drones» να δοκιμασθούν πιλοτικά στην Αφρική, όπου οι κλινικές απέχουν 60 ή και περισσότερα μίλια από τα εργαστήρια –παιχνιδάκι για ένα drone.

Διαβάστε επίσης:

https://www.iatropedia.gr/articles/read/11450

https://www.iatropedia.gr/articles/read/11097