Δράση και …αντίδραση για τη δραστική! Το όχι των εταιρειών για ανώνυμα φάρμακα

  • Iatropedia
Από την πρώτη στιγμή η έμπνευση των δανειστών μας που ακολουθείται και από τις τελευταίες κυβερνήσεις, για συνταγογράφηση με βάσει τη δραστική ουσία, σκοντάφτει σε γιατρούς αλλά και φαρμακευτικές εταιρείες. Η τρόικα όμως πιέζει να μη δίνονται συνταγές φαρμάκων με εμπορικά ονόματα αλλά με δραστική ουσία. Τι λένε οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Την απόλυτη αντίθεσή της στην εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την αναμενόμενη εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, τη διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και τον τεράστιο κίνδυνο στον οποίο θα εκθέσει τη Δημόσια Υγεία η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Αντίθετα με τις διαφαινόμενες προθέσεις της πολιτείας και υπό τις συνεχείς πιέσεις της Τρόικας σχετικά με την επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών, «η συνταγογράφηση βάσει της δραστικής πρόκειται να εκτοξεύσει τη φαρμακευτική δαπάνη σε δυσβάστακτα για την ελληνική οικονομία μεγέθη μέσα από το φαινόμενο της υποκατάστασης» λένε τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Οι ελληνικές εταιρείες τονίζουν ότι το μέτρο θα οδηγήσει ουσιαστικά στην εισαγωγή φθηνών ξένων φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας ενώ θα αυξηθεί άμεσα και η φαρμακευτική δαπάνη την οποία όλοι πασχίζουν να μειώσουν. Πως θα γίνει αυτό κατά τα μέλη της ΠΕΦ;

«Ο έλληνας γιατρός, αρνούμενος να δεχτεί να μεταβιβάσει στον φαρμακοποιό ένα σημαντικό μέρος της ιερής ευθύνης του απέναντι στον ασθενή και να συνυπογράψει έτσι την υποβάθμιση του θεμελιώδους ρόλου του θα στραφεί σε δοκιμασμένες λύσεις. Δεν θα εμπιστευτεί τα ανώνυμα γενόσημα φάρμακα που σωρηδόν θα κατακλύσουν την ελληνική αγορά, αλλά θα επιλέξει ό,τι ήδη εμπιστεύεται: τη συνταγογράφηση του ακριβότερου πρωτοτύπου.

Θύμα όμως των «δυναμικών» παρεμβάσεων της Τρόικας δεν είναι μόνο η ελληνική οικονομία αλλά και η ελληνική Δημόσια Υγεία. Η εγκληματική εμμονή στη λογική του «φθηνότερου σκευάσματος» ανοίγει τις πύλες για την αθρόα εισαγωγή φαρμάκων δευτερεύουσας ποιότητας, τα οποία παράγονται κατά κανόνα σε χώρες χαμηλού κόστους και συχνά, υπό… αδιερεύνητες συνθήκες παραγωγής και ελέγχου».

Βασικό επιχείρημα για τα λεγόμενά τους είναι η πρόσφατη ανάκληση από την Ε.Ε. 8 γενοσήμων που παρασκευάζονται στην Ινδία, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη, το θέμα των πλαστών φαρμάκων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Δέμο, «η εφαρμογή του μέτρου μετατρέπει την ευκαιρία για χαλάρωση της εξάρτησης της ελληνικής κοινωνίας από τις εισαγωγές σε μια χαμένη υπόθεση. Είναι αδύνατον να παραχθεί ποιοτικό φάρμακο με κόστος Ευρώπης και τιμές τρίτου κόσμου. «Πώς μπορεί, άραγε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να ανταγωνιστεί τους μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων, οι οποίοι θα αλώσουν την αγορά λειτουργώντας με μηδενικά έξοδα παραγωγής και κόστος εργασίας της τάξης των 150 € το μήνα; Καλούμε την πολιτική ηγεσία να μας εξηγήσει τους αδιανόητους λόγους για τους οποίους παραβλέπεται η αναπτυξιακή διάσταση ενός τόσο υποσχόμενου κλάδου, με σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, σταθερά αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα και ζωτική συνεισφορά στα κρατικά έσοδα και την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου» τονίζει ο κ.Δέμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν