Δραματική η κατάσταση με την εποχική γρίπη- στους 51 οι νεκροί σήμερα

  • Iatropedia
Με 115 άτομα να έχουν περάσει μέχρι στιγμής από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας και 27 να δίνουν την μάχη σήμερα να ξεπεράσουν τις επιπλοκές από την γρίπη, οι λοιμωξιολόγοι συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν φέτος εμβολιαστεί, καθώς αυτοί είναι που αποτελούν την ομάδα υψηλού κινδύνου.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως είχε αναφέρει από την περασμένη Πέμπτη το iatropedia.gr , το προφίλ του φετινού «θύματος» της εποχικής γρίπης είναι άνδρας, τρίτης ηλικίας, με υποκείμενο νόσημα που δεν έχει εμβολιαστεί.

Ωστόσο, επειδή έχουν υπάρξει και 3 θύματα νεαρής σχετικά ηλικίας (45, 46 και 67 ετών) χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και επιπροσθέτως ο μεταλλαγμένος ιός της γρίπης Η3Ν2 δείχνει ιδιαίτερα απειλητικός για την ζωή, είναι χρήσιμο να τηρούνται βασικοί κανόνες πρόληψης αλλά και άμεσης αντιμετώπισης για όσους ασθενούν.

Τα μέτρα πρόληψης είναι η αποφυγή των κλειστών χώρων με πολύ κόσμο, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή ατόμων που εμφανώς ασθενούν (βήχουν ή φτερνίζονται) αλλά και η παραμονή στο σπίτι όσων παρουσιάζουν συμπτώματα ώστε να μην μεταδώσουν την γρίπη σε συναδέλφους και συμμαθητές.

Για όσους παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια από το πρώτο 24ωρο καθώς μέσα σε αυτό είναι που πρέπει να γίνεται η λήψη των αντιικών φαρμάκων ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές (κυρίως η πνευμονία). Βεβαίως, ο εμβολιασμός είναι το ζητούμενο για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ακόμα και μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως να προφυλαχθείτε από τη γρίπη! Όλα τα μέτρα

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη;