Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΣΦ
Κενές είναι μία στις τέσσερις θέσεις στα νοσοκομεία της Αττικής. Ακόμα περισσότερα κενά στην περιφέρεια.

Δραματικές ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτές έχουν τα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες ούτε κατά διάνοια μπορούν να καλυφθούν με τις ελάχιστες θέσεις που θα προκηρυχθούν τις επόμενες ημέρες, αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ).

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, μόνο στην Αττική είναι κενές οι 67 από τις συνολικώς 247 οργανικές θέσεις φυσικοθεραπευτών. Από αυτές θα προκηρυχθούν οι τρεις (3).

Ακόμα πιο έντονες είναι οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας, προσθέτει. Στις, δε, δημόσιες δομές αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) «η κατάσταση είναι απελπιστική», τονίζει.

Ωστόσο μόλις 17 από τις κενές θέσεις σε όλη τη χώρα αναμένεται να προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ τις επόμενες ημέρες.

Ο ΠΣΦ επισημαίνει ότι για την όλη κατάσταση ενημέρωσε εγγράφως την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Α. Γεωργιάδη και τον αρμόδιο υφυπουργό Μ. Θεμιστοκλέους.

Στην επιστολή αναφέρει ακόμα ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την παρουσία φυσικοθεραπευτών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό έχει ως επακόλουθο χιλιάδες απόφοιτοι των τμημάτων φυσικοθεραπείας από το 2019 έως σήμερα να παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας των δημοσίων δομών.

«Την περίοδο της πανδημίας αναδείχτηκε και αποδείχτηκε η σημαντικότητα του έργου του φυσικοθεραπευτή π.χ. στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις μονάδες COVID, αλλά και στις κλινικές αποκατάστασης. Πρόσφατα αναδείχτηκε ο ρόλος των φυσικοθεραπευτών και προβλέφθηκε η παρουσία τους στις Μονάδες Εγκεφαλικών, χωρίς όμως να προβλέπονται προσλήψεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΣΦ κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

Άλλη κατάσταση στην Ευρώπη

Όπως εξηγεί, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αυξάνεται η χρηματοδότηση και επένδυση στη φυσικοθεραπεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, λ.χ., αυξάνεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην υποδοχή των μυοσκελετικών περιστατικών και στην αξιολόγηση και κατάταξη του επείγοντος. Στη Γερμανία αυξάνονται τα κονδύλια για την φυσικοθεραπεία.

Ωστόσο «εδώ συζητάμε για τα αυτονόητα, την κάλυψη δηλαδή των κενών οργανικών θέσεων και της πλήρους έλλειψης φυσικοθεραπευτών στα δημόσια κέντρα αποκατάστασης, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουμε μια «ρατσιστική»  συμπεριφορά έναντι των χιλιάδων Π.Ε. φυσικοθεραπευτών, που αποφοιτούν από το 2019 από τα πανεπιστήμια και έχουν εξαιρεθεί από τις προκηρύξεις», τονίζει.

Ο ΠΣΦ ζητά την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στα δημόσια κέντρα Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) και την πρόβλεψη της πρόσληψης των Π.Ε. φυσικοθεραπευτών.

Φωτογραφία: iStock