Δωρεάν και πάλι από σήμερα οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ!

  • Iatropedia
Αναστέλλουν προσωρινά τις επισχέσεις εργασίας που είχαν ξεκινήσει πριν από λίγες ημέρες τα μέλη της Ένωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ενώ στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας που θα εισηγηθεί σήμερα την παύση των κινητοποιήσεων στα μέλη του.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να πραγματοποιούν και πάλι δωρεάν επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς χωρίς να καταβάλλουν κανένα αντίτιμο. Όπως σημειώνουν τα μέλη της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ: “Μετά την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων Ιουνίου προς τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ύψους 6,5 εκ. ευρώ, αναστέλλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις.”

Βέβαια οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν με τα όπλα στα χέρια καθώς αναμένουν την εξόφληση των οφειλών του παρελθόντος που φθάνουν κάτι εκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνουν: «Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστά στους συναδέλφους ιατρούς 260 εκατ. € για το 2012 και 1.110 εκατ. € για το 2010 και 2011, ενώ οφείλει και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να αποδώσει άμεσα τα δεδουλευμένα των πρώην ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) όλων των ιατρών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011. Παρ' όλα αυτά σε ένδειξη συμπαράστασης στην ελληνική κοινωνία και τους ασφαλισμένους αναστέλλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας».

Οι γιατροί προβλέπουν ότι ο ΕΟΠΥΥ θα χρεοκοπήσει άμεσα και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον στην Υγεία.

Ζητούν άμεσα διάλογο με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά διεκδικώντας: «από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πει την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό για την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση του οργανισμού και να καταλογίσει ευθύνες σε όσους τις έχουν για την χρεοκοπία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου υγείας της χώρας.

– Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών ύψους 1100 εκ με αντίστοιχες ποινικές ρήτρες, και νομοθετική ρύθμιση ύπαρξης συμψηφισμού με φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ιατρών.

– Αποπληρωμή των νέων οφειλών ύψους 260 εκ. μέχρι και τον Ιούλιο και δέσμευση για τήρηση της ισότιμης και δίκαιης αποπληρωμής των παρόχων εντός 45 ημερών, βάση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

– Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ και την απευθείας καταβολή των εισφορών υγείας των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την μεσολάβηση των επιμέρους ταμείων.

– Άμεσα μέτρα περιστολής της αλόγιστης και πέρα από κάθε λογική φαρμακευτικής δαπάνης του οργανισμού, που αποτελεί το 63% του προϋπολογισμού του οργανισμού, σε αντίθεση με την ιατρική που είναι μόλις 1,8%».