Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις με τη βοήθεια του …Θεού!

  • Iatropedia
Περισσότεροι από ένα εκατ. άνεργοι και άλλοι τόσοι μετανάστες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις δωρεάν υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, αφού όσοι είναι ανασφάλιστοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το σύνολο των νοσοκομειακών δαπανών.

Με την τραγική οικονομική κρίση είναι πλέον σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας του με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πρωτοφανείς κοινωνικές ανισότητες.

Με βάση αυτές τις συνθήκες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, για την στήριξη των ανασφάλιστων, άστεγων, αδύναμων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση.

Έτσι εγκαινιάζουν το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο θα στεγαστεί στα γραφεία του ΙΣΑ (Σεβαστουπόλεως 113) και θα λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων μέλη του ΙΣΑ, παρέχοντας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες και στους ανασφάλιστους πολίτες .

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, θα γίνεται κλινική εξέταση και παρακολούθηση των ασθενών ,από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, χορήγηση φαρμάκων και παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις, σε Ιατρεία και Ιατρικά Κέντρα εθελοντών ιατρών του ΙΣΑ, καθώς και εμβολιασμός παιδιών, ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Πατούλης τονίζει ότι « στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι γιατροί της Αθήνας, στέκονται δίπλα στους πολίτες που υποφέρουν, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, στις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες»

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κωστής Δήμτσας, επισημαίνει ότι «μπροστά στην κρίση η «Αποστολή» με εντολή του Αρχιεπισκόπου ,επιχειρεί να απλώσει ένα κοινωνικό δίχτυ, για τους αδύνατους, με στόχο να μην μείνει ( όσο αυτό είναι δυνατό), κανείς χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος. Ενώ 350 χιλιάδες πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι.

Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, το τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη καθώς χρωστάνε στον ΟΑΕΕ και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.

Όπως εξηγεί ο κ. Πατούλης , ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος ,επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Υγείας Απόρου, να γίνει προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρου όσοι χρωστάνε είτε στον Ασφαλιστικό τους Φορέα, είτε στην εφορία, όσο εξαθλιωμένοι και εάν είναι οικονομικά. Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης», τονίζει ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

κινδυνεύουν να χαθούν 350 εκατ. των γιατρών;

φάρμακα από όλους για όλους

συνταγογράφηση φαρμάκων με οδηγίες χρήσης