Δωρεάν εξετάσεις στην Αμοργό από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) – Κλείνουν 10 χρόνια αποστολών

  • Ρούλα Τσουλέα
ΚΙΜ
Έχουν πραγματοποιηθεί 161 αποστολές και έχουν εξεταστεί 53.081 κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας.

Δέκα χρόνια αποστολών κλείνουν εφέτος οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ), οι οποίες πηγαίνουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας για να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους τους.

Η πρώτη αποστολή έγινε τον Ιανουάριο του 2014. Αυτό που άρχισε ως παράτολμο εγχείρημα με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος, έχει εξελιχθεί σε ένα ζωτικής  σημασίας υγειονομικό πρόγραμμα για χιλιάδες ανθρώπους ανά την Ελλάδα.

Έως στιγμής, οι ΚΙΜ έχουν πραγματοποιήσει 161 αποστολές, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε 53.081 ανθρώπους από το Καστελόριζο μέχρι τους Προμάχους. Την ξεχωριστή αυτή επέτειο γιορτάζουν με μία ανοιχτή για όλους εκδήλωση στην Αμοργό, από τις 26-29 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κόσμος θα έχει πρόσβαση σε διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία, καρδιογράφημα, μέτρηση οστικής πυκνότητας). Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα:

  • Να υποβληθεί σε χειρουργική, οφθαλμιατρική και οδοντιατρική εξέταση
  • Να παρακολουθήσει ομιλίες που θα διεξαχθούν για θέματα δημοσίας υγείας

Θα πραγματοποιηθούν επίσης συμβουλευτικές συνεδρίες:

  • Για τους γονείς με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων
  • Σχολικού προσανατολισμού για μαθητές λυκείου

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν ακόμα να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς και mini πρωτάθλημα μπάσκετ. Μπορούν, τέλος, εφ’ όσον το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως yoga, μαθήματα πρώτων βοηθειών, πεζοπορία κ.ά.

Το πρόγραμμα των ΚΙΜ έχει ως αποστολή την ισότιμη και ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπεδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).