Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις: Οργισμένες αντιδράσεις για την “κοινωνική πολιτική για ψήφους” του Υπουργείου Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις
“Κυριαρχεί το “τροπάριο” της εξόδου από τα μνημόνια, αλλά το κράτος αρνείται πεισματικά να πληρώσει ακόμα και όταν ...αφθονούν τα υπερπλεονάσματα”, αναφέρει και η 'Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τις εξαγγελίες για τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις που ισχύουν από σήμερα για μερίδα ασθενών, χωρίς, όμως, η κυβέρνηση να επιβαρύνει τα ταμεία.

Οπως ανέδειξε με ρεπορτάζ του το Iatropedia.gr, οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι των υποχρεωτικών επιστροφών clawback, που θα προκύψει από την αύξηση των δαπανών για τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, χωρίς ανάλογη αύξηση κρατικών κονδυλίων. “Η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες τις δικές μας. Δεν βγαίνει ο Πολάκης να πει, ότι μας κλέβει. Μας ληστεύει κυριολεκτικά, γιατί πρόκειται περί ληστείας. Για να πουλήσει μούρη ότι κάνει κοινωνική πολιτική για να πάρει ψήφους”, ανέφερε μιλώντας στο Iatropedia.gr, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων κ.Γιώργος Βουγιούκας.

Δείτε το ρεπορτάζ: “O Πολάκης μας ληστεύει για να κάνει κοινωνική πολιτική” – ‘Εξαλλοι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Πρόληψη και διάγνωση με “αστερόσκονη και καθρεφτάκια”

Η θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών σε χρόνιες παθήσεις, είναι άκρως επιθυμητό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασφαλισμένων, λέει με ανακοίνωσή της η ΕΝ.Ι. ΕΟΠΥΥ, όμως, θα πρέπει να εγκρίνονται και τα ανάλογα κονδύλια:

“Με τις χειρότερες τιμές αποζημίωσης της Ευρώπης και το μεγαλύτερο καταλογισμένο χρέος στους ιατρούς από τις ακάλυπτες επιταγές clawback του ΕΟΠΥΥ, ο διαγνωστικός τομέας καλείται πλέον να ασκεί πρόληψη και διάγνωση με «αστερόσκονη» και καθρεφτάκια. Αυτό που είναι εντελώς απαράδεκτο είναι ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της δαπάνης αυτής από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αυτόματη χρέωση του «λογαριασμού» στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος clawback», αναφέρει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα γίνονται από σήμερα οι διαγνωστικές εξετάσεις – Ποιοι ασθενείς ΔΕΝ πληρώνουν συμμετοχή

Ο Πρόεδρος της ΠΑ.ΣΙ.ΔΙ.Κ. Γιώργος Βουγιούκας, υποστηρίζει ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κινδυνεύουν με λουκέτο: “Βρήκε, τα κορόιδα που δεν ξεσηκώνονται και σου λέει, χρέωσε τους εφ’όσον δεν αντιδρούν για να πουλάμε εμείς μούρη στον κόσμο, να πάρουμε καμία ψήφο. Αυτή είναι η πραγματικότητα!”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό των διαγνωστικών κέντρων και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ασκεί την περίφημη «κοινωνική πολιτική» της σε βάρος των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών αναγγέλλοντας, με την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ, μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε χρόνιες ασθένειες, χωρίς να προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού!!!!», λένε με ανακοίνωσή τους και οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε: ΙΣΘ: «Κοινωνική πολιτική» της σε βάρος των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών κάνει ο ΕΟΠΥΥ

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Το πλαφόν στη συνταγογράφηση είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς

Αυτό υποστηρίζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ: “Τα νέα όρια συνταγογράφησης (πλαφόν) φαρμάκων ανά γιατρό, ιατρική ειδικότητα, περιφερειακή ενότητα (ΠΕ), ανά μήνα είναι ολοένα και χαμηλότερα και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους οποίους εξυπηρετούν, με συνέπεια να καταντούν επαίτες συνταγογράφησης οι ασφαλισμένοι, αναζητώντας γιατρό που δεν έχει υπερβεί το όριό του! Η δε ταλαιπωρία του ασθενούς τείνει να μετατραπεί σε απελπισία όταν θα υποχρεωθεί να αναζητήσει συνταγογράφηση φαρμάκου υψηλού κόστους”.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζουν ως κακόβουλο αστείο το γεγονός ότι ευσυνείδητοι ιατροί έχουν κληθεί σε απολογία για υπέρβαση χαμηλότατων ορίων συνταγογράφησης πχ 25 ευρώ το μήνα ή έχουν κληθεί σε απολογία για επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση σκευασμάτων χαμηλής αξίας πχ 3 ευρώ ή 5 ευρώ !!

Επίσης, το νέο μέτρο του «κλειδώματος» της δυνατότητας το ιατρού να συνταγογραφήσει τα σκευάσματα πριν τη λήξη της προηγούμενης συνταγής δημιουργεί μόνο ταλαιπωρία στους ιατρούς και ασφαλισμένους και πολλές άσκοπες επισκέψεις, λένε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, καθώς ένας μέσος συνταξιούχος με συνταγογράφηση πχ 7 φαρμάκων θα χρειαστεί 2 ή 3 επισκέψεις στον ιατρό ώστε να ανανεώσει όλες τις συνταγές μηνός και να συνεχίσει απρόσκοπτα την αγωγή του.