Δωρεά οργάνων: Πικρό να μεταδίδουμε ότι ένας φίλος χάρισε ζωή με τον θάνατό του

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένας άνθρωπος δικός μας, ένας άνθρωπος του Τύπου, αλλά και αδελφός φίλου και συναδέλφου μας, κατέληξε στο Ωνάσειο περιμένοντας από το 2015 σε λίστα αναμονής για μόσχευμα καρδιάς. Ήταν 51 ετών. Στα νοσοκομεία συχνός "επισκέπτης" από τα 35 του που διαγνώστηκε με καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά πάντα δυνατός και άνθρωπος. Ήταν ο ίδιος που είχε εκφράσει την επιθυμία όταν πεθάνει, να ζήσουν άλλοι. Και ήδη ένας 48χρονος στην Θεσσαλονίκη και ένας 56χρονος στην Αθήνα ξαναβλέπουν την ζωή με αισιοδοξία αφού έλαβαν τους νεφρούς του.

Ακόμα και το δελτίο τύπου που απέστειλε ο ΕΟΜ αργά το βράδυ χθες ήταν συγκινησιακά φορτισμένο καθώς ξεκινάει ως εξής: «Συγκλονιστική απόφαση της οικογένειας δότη 51 ετών, ο οποίος βρισκόταν στην λίστα αναμονής για μόσχευμα καρδιάς από το 2015, να δωρίσει τα όργανά του μετά τον θάνατό του».

Την Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου ενημερώθηκε ο ΕΟΜ από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ότι ασθενής που βρισκόταν στην λίστα αναμονής για μόσχευμα καρδιάς από το 2015 και έφερε τους τελευταίους 14 μήνες μηχάνημα υποστήριξης καρδιάς, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν εγκεφαλικά νεκρός στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Όπως αναφέρουν «η οικογένεια του δότη, μόλις ενημερώθηκε από τους γιατρούς της ΜΕΘ για την κατάσταση της υγείας του 51χρονου, κατόρθωσαν να μετατρέψουν την βαρύτατη απώλειά τους σε ζωή, βρίσκοντας το σθένος να συναινέσουν στη δωρεά των οργάνων του αγαπημένου τους σε ασθενείς που το είχαν ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο, χάρισαν σε συνανθρώπους μας αυτό που ο δικός τους άνθρωπος δεν πρόλαβε να απολαύσει: την ευκαιρία για μια νέα, μια υγιή ζωή».

Η οικογένεια του δότη, η σύζυγος και τα αδέλφια του, είναι όντως καταπληκτικοί άνθρωποι αλλά αυτό που έκαναν, είναι να ακολουθήσουν τον δρόμο που εκείνος τους υπέδειξε. Να επιλέξουν για εκείνον την έξοδο που ήθελε να έχει από τον κόσμο αυτό. Την προσφορά σε άλλους που περίμεναν σε λίστες…

Ο ΕΟΜ, ανέλαβε τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών. Τα ξημερώματα του Σαββάτου ομάδες γιατρών από το Γ.Ν.Α. «O Ευαγγελισμός», το Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο»  και το Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς» προσήλθαν στο χειρουργείο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου για την αφαίρεση των νεφρών, του ήπατος και των κερατοειδών αντίστοιχα.

Ένας άνδρας 48 ετών από τη Θεσσαλονίκη που υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση εδώ και 9 χρόνια και ένας άνδρας 56 ετών από την Αθήνα, που βρισκόταν στην αιμοκάθαρση για 10 χρόνια, μεταμοσχεύθηκαν με τους 2 νεφρούς.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ & Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας , καθ. Ανδρέας Καραμπίνης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο νοσοκομείο μας, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την αγωνία των ασθενών και των οικογενειών τους για το πότε θα βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα γι΄αυτούς. Δυστυχώς, δεν στέκονται όλοι το ίδιο τυχεροί. Η συγκεκριμένη οικογένεια μας δίδαξε το μεγαλύτερο μάθημα αλτρουισμού, γενναιοδωρίας και αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Ήταν αξιοθαύμαστος ο τρόπος που έδρασε η οικογένεια του δότη. Έδωσαν ελπίδα μέσα από την απώλειά τους. Όπως ελπίδα δίνει και συνολικά η αλματώδης αύξηση του αριθμού δοτών τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας».

Πλην της συγκεκριμένης περίπτωσης δωρεάς οργάνων, τις τελευταίες 5 ημέρες υπήρξαν ακόμα 4 δότες από το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» , το Π.Γ.Ν «Αττικόν», το Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου» και το Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς» με μοσχεύματα που χάρισαν μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή σε περισσότερους από 20 συνανθρώπους μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν