Δώρα- ζωής για τουλάχιστον 11 ανθρώπους από δωρεές οργάνων της τελευταίας εβδομάδας

  • Iatropedia
Τρεις δότες οργάνων την τελευταία εβδομάδα έδωσαν ζωή με το θάνατό τους σε συνανθρώπους μας, οι οποίοι περίμεναν εναγωνίως ένα μόσχευμα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η πρώτη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν. Βόλου με δότρια μία γυναίκα 59 ετών η οποία κατέληξε από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στο χειρουργείο αφαίρεσης οργάνων προσήλθε ομάδα ιατρών του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για το ήπαρ και τους νεφρούς και από το ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ για τους κερατοειδείς.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς ως εξής:

Ο ένας νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε άνδρα ηλικίας 61 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 10 χρόνια σε αιμοκάθαρση. Ο δεύτερος νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε γυναίκα ηλικίας 57 ετών, η οποία υποβαλλόταν 9 χρόνια σε αιμοκάθαρση. Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε γυναίκα ηλικίας 64 ετών.

Οι κερατοειδείς μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο ΑΧΕΠΑ.

Η δεύτερη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Mediterraneo Hospital με δότρια μια 39χρονη γυναίκα η οποία κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία. Στο χειρουργείο αφαίρεσης των οργάνων προσήλθε ομάδα ιατρών του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για το ήπαρ, του Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» για τους νεφρούς, του ΓΝΑ «Γεννηματάς» για τους κερατοειδείς, ενώ για τους πνεύμονες ήρθε στην Αθήνα χειρουργική ομάδα από το Παλέρμο της Ιταλίας.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς ως εξής:

Το ήπαρ σε κορίτσι 16 ετών. Ο ένας νεφρός σε γυναίκα 49 ετών. Ο δεύτερος νεφρός, σε άντρα 33 ετών. Οι πνεύμονες στο Palermo της Ιταλίας, σε γυναίκα 53 ετών. Οι κερατοειδείς σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα.

Η τρίτη δωρεά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» με δότη έναν 56χρονο άντρα ο οποίος κατέληξε μετά από εγκεφαλικό οίδημα.

Οι νεφροί του άτυχου άνδρα μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς σε δυο άνδρες 47 και 53 ετών αντίστοιχα.