Δοκιμαστική νέα θεραπεία κατά μεταστατικού καρκίνου με ραδιενεργά μικροσφαιρίδια γυαλιού

  • Iatropedia
Για πρώτη φορά Βρετανοί ειδικοί δοκιμάζουν μια καινούργια θεραπεία κατά μεταστατικού καρκίνου που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την συνήθη χημειοθεραπεία, χτυπώντας τον με μικροσκοπικά ραδιενεργά σφαιρίδια «οπλισμένα» με το ραδιοϊσότοπο ύττριο.

Η νέα υπό διερεύνηση μέθοδος επιλεκτικής ενδοακτινοθεραπείας προβλέπει την χρήση μικροσφαιριδίων γυαλιού με διάμετρο 20-30 μικρόμετρα (μm) –περίπου το 1/3 της αντίστοιχης μιας ανθρώπινης τρίχας– σε ασθενείς με ηπατική μετάσταση καρκίνου του παχέος εντέρου στους οποίους η πρώτη γραμμή χημειοθεραπείας έχει αποτύχει. Τα μικροσφαιρίδια περιέχουν το ραδιενεργό ισότοπο ύττριο-90 και εισάγονται μέσω της βουβωνικής χώρας με έναν λεπτό, εύκαμπτο καθετήρα, φθάνοντας απευθείας στους καρκινικούς όγκους στο ήπαρ διά των αιμοφόρων αγγείων των ίδιων των όγκων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει την εφαρμογή θεραπείας απευθείας στους ηπατικούς όγκους, καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα και επηρεάζοντας ελάχιστα τον περιβάλλοντα υγιή ηπατικό ιστό. Οι ραδιενεργές μικροσφαίρες συνεχίζουν να «βομβαρδίζουν» τους όγκους με ακτινοβολία για εβδομάδες ενώ οι παρενέργειες (ήπια έως μέτρια κόπωση, πιθανότητα πόνου και ήπιας ναυτίας μετά την διαδικασία) χαρακτηρίζονται παρεμφερείς με εκείνες της γρίπης.

Οι πρώτοι 20 ασθενείς αναμένεται να λάβουν μέρος στις επικείμενες δοκιμές της πειραματικής μεθόδου στο Churchill Hospital στην Οξφόρδη. Μάλιστα το Oxford University Hospitals NHS Trust αναζητά εθελοντές με ορθοκολικό καρκίνο που έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ και έχει καταστεί ανθεκτικός στην χημειοθεραπεία, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος κλινικών δοκιμών EPOCH. Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Prof. Ricky Sharma, Consultant in Clinical Oncology, Churchill Hospital, Oxford University Hospitals NHS Trust, OX3 7LJ, τηλ. 01865 235209).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Τεστ για τον προστάτη: Πότε και γιατί να το κάνω