Δείτε το: Ρομποτικό χέρι προσφέρει αίσθηση αφής σε παράλυτο χρήστη (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Iatropedia
Ένα νέο προηγμένο ρομποτικό χέρι που συνδέεται με καλώδιο απευθείας στον εγκέφαλο πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμές, επιτρέποντας σε έναν παράλυτο άνδρα να έχει και πάλι “αίσθηση” της αφής. Το μοναδικό ρομποτικό χέρι, που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είναι μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος για αντικατάσταση άκρων και χρηματοδοτείται από το στρατό των ΗΠΑ και συγκεκριμένα τον οργανισμό Defense Advanced Research Projects agency (DARPA).

Είναι η πρώτη φορά που παράλυτοι άνθρωποι κατάφεραν να «νιώσουν» χάρη σε ένα τεχνητό μέλος, γεγονός που θεωρείται σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της ιατρικής τεχνολογίας.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με έναν 28χρονο άνδρα που είχε μείνει παράλυτος για πάνω από μία δεκαετία μετά από τραύμα στη σπονδυλική στήλη του.

Οι ερευνητές συνέδεσαν το προσθετικό χέρι μέσω ηλεκτροδίων με τα κατάλληλα εγκεφαλικά κέντρα που ελεγχουν την κίνηση και την αίσθηση. Αυτό επέτρεψε στον άνδρα όχι μόνο να ελέγχει τις κινήσεις του τεχνητού χεριού του, αλλά και να αισθάνεται αυτά που άγγιζε με τα δάχτυλα του, χάρη στους αισθητήρες που διέθετε το ρομποτικό άκρο.

Ακόμη και με κλειστά μάτια, ο ασθενής μπορούσε να καταλάβει με ακρίβεια σχεδόν 100%, αν κάποιος άγγιζε το φυσικό ή το τεχνητό χέρι του.

O Τζάστιν Σάντσεζ, επικεφαλής τoυ σχετικού προγράμματος της DARPA, δήλωσε ότι η αίσθηση αφής είναι σχεδόν φυσική. Αυτό, όπως είπε, είναι το «κλειδί» για να μπορεί ένας άνθρωπος με τεχνητό χέρι να εκτελεί κινήσεις ακριβείας.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την www.theguardian.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο: Κινεί το ρομποτικό άκρο με την σκέψη του (ΒΙΝΤΕΟ)

Πώς τα λευκά αιμοσφαίρια “προειδοποιούν” για κίνδυνο όταν πεθαίνουν (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ