Δείτε τι είναι η ανεμοβλογιά που κόλλησε η Αντζελίνα Τζολί!

  • Iatropedia
Μακριά από τις δημόσιες εμφανίσεις και κατ' επέκταση και της πρεμιέρας της ταινίας της Unbroken θα κρατήσει την Αντζελίνα Τζολί μία παιδική ασθένεια: η ανεμοβλογιά.Με ένα βίντεο που ανέβασε η ίδια στο διαδίκτυο, η διάσημη ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί ενημέρωσε τους θαυμαστές της αλλά και τα ΜΜΕ πως κόλλησε ανεμοβλογιά και θα απέχει από τις εκδηλώσεις.

Τι είναι η ανεμοβλογιά

Πρόκειται για μια παιδική ασθένεια, η οποία όμως υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί και σε ενήλικες.

Η ανεμοβλογιά εμφανίζεται ως ένα πολύ κνησμώδες εξάνθημα που απλώνεται από τον κορμό στο λαιμό, το πρόσωπο και τα άκρα και διαρκεί 7 έως 10 ημέρες.

Τα εξανθήματα εξελίσσονται σταδιακά από κόκκινα ανάγλυφα σημάδια στο δέρμα σε φουσκάλες γεμάτες με υγρό (φλύκταινες) που αποστραγγίζονται σιγά-σιγά και δημιουργούν ψώρα σε εκείνο το σημείο.

Οι φλύκταινες μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα, στο τριχωτό της κεφαλής, γύρω από τα μάτια, ή στα γεννητικά όργανα και προκαλούν πολύ έντονη φαγούρα.

Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται σε νέες περιοχές του σώματος μέχρι, τελικά, μετά από περίπου δύο εβδομάδες, όλες οι πληγές να έχουν επουλωθεί.

Η νόσος είναι μεταδοτική έως ότου όλα τα σημάδια έχουν αποστραγγιστεί και δεν υπάρχουν νέα εξανθήματα για μία ημέρα. Δυστυχώς, ο ιός είναι επίσης μεταδοτικός για τουλάχιστον μία ημέρα πριν καν εμφανιστεί το πρώτο εξάνθημα.

Αντιμετώπιση

Αν έχετε ανεμοβλογιά, δεν χρειάζεται να μείνετε στο κρεβάτι. Αλλά είναι καλύτερο να μείνετε στο σπίτι και να ξεκουραστείτε. Τα διαθέσιμα στην αγορά φάρμακα για την ασθένεια θα σας βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα, όπως πυρετός και φαγούρα.

Πριν δώσετε το φάρμακο στο άρρωστο παιδί σας, ενημερώστε το γιατρό του παιδιού. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων.

Η αναφυλαξία της ανεμοβλογιάς φέρνει έντονη φαγούρα. Κάντε ό,τι μπορείτε για να μην ξύνετε τα σημάδια της ανεμοβλογιάς. Το ξύσιμο στις φλύκταινες μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του δέρματος, ή να οδηγήσει σε ουλές αφότου επουλωθούν τα σημάδια.

Μπορείτε να μειώσετε τον κνησμό με τη λήψη αντιισταμινικών ή ακόμα και κάνοντας ένα «αφρόλουτρο» με πλιγούρι βρώμης, ή εφαρμόζοντας δροσερές κομπρέσες στο δέρμα σας. Ενημερώστε οπωσδήποτε το γιατρό του παιδιού σας πριν του δώσετε αντιισταμινικά.