Δείτε τα 5 σημάδια που »δείχνουν» πρόβλημα στο συκώτι!

  • Iatropedia
Ένα από τα πιο σημαντικά όργανα για τη λειτουργία του οργανισμού είναι το συκώτι. Ο πόνος στο συκώτι είναι σπάνιος, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μερικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Δείτε ποια είναι τα συνηθέστερα και πιο πρώιμα συμπτώματα που φανερώνουν δυσλειτουργία ήπατος.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Το συκώτι (ήπαρ) είναι το μεγαλύτερο όργανο μέσα στο σώμα και εκτελεί πάνω από 400 λειτουργίες. Βοηθά στη διαδικασία της πέψης, στην αποθήκευση ενέργειας, στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην παραγωγή πρωτεϊνών.

Υπάρχουν πολλά είδη ηπατικών νόσων. Ορισμένες από αυτές προκαλούνται από ιούς, όπως της ηπατίτιδας Α, Β και C. Άλλες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα φαρμάκων, δηλητηρίων ή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Ο καρκίνος και κάποιες κληρονομικές ασθένειες, όπως η αιμοχρωμάτωση μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ήπατος.

Η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με ηπατική βλάβη. Με την πάροδο του χρόνου η βλάβη στο ήπαρ οδηγεί σε ουλές (κίρρωση) και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Στα συμπτώματα που υποδηλώνουν ηπατική βλάβη περιλαμβάνονται τα εξής:

Όταν το συκώτι χάσει τη λειτουργία του η χολερυθρίνη συσσωρεύεται στο αίμα και το δέρμα. Έτσι το λευκό τμήμα του ματιού και το δέρμα μπορεί να πάρουν μία κίτρινη απόχρωση, τα ούρα να γίνουν σκούρα (σαν κονιάκ) και τα κόπρανα πιο ανοιχτόχρωμα έως απόκτησης λευκού χρώματος.

Οι κόκκινες παλάμες, η εμφάνιση αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος που έχουν σχήμα αράχνης και η φαγούρα στο δέρμα, όταν είναι έντονη και παρατεταμένη, μπορεί να υποδηλώνουν ασθένεια του ήπατος. Το ίδιο συμβαίνει και όταν εμφανιστεί το επίφλεβο της κοιλιάς, δηλαδή διόγκωση των επιφανειακών φλεβών σε σχήμα μέδουσας, λόγω αυξημένης ροής στο δίκτυό τους.

Ορισμένες φορές λόγω μειωμένης παραγωγής των παραγόντων πήξης μπορεί να εμφανίζονται πολύ εύκολα μελανιές.

Ο πόνος στην κοιλιά, η ναυτία και οι εμετοί μπορεί να συνοδεύουν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις. Το φούσκωμα της κοιλιάς μπορεί να σημαίνει συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό της, ένα φαινόμενο που ονομάζεται ασκίτης και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Επίσης μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στα πόδια λόγω της μειωμένης παραγωγής αλβουμίνης από το συκώτι.

Το συκώτι μεταβολίζει τις σεξουαλικές ορμόνες, συνεπώς αν υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του θα παρατηρηθεί ελαττωμένο μέγεθος όρχεων και διόγκωση του στήθους στους άντρες, ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση στις γυναίκες και απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας και στα δύο φύλα.

Η κόπωση, λόγω ανεπαρκούς επεξεργασίας των θρεπτικών συστατικών από το ήπαρ, καθώς επίσης η απώλεια όρεξης και βάρους ανήκουν στα γενικά συμπτώματα που παρατηρούνται συχνά και στα νοσήματα του ήπατος.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είμαι έγκυος! Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;

Τι θέλουν οι άνδρες για να αποδώσουν καλύτερα στο σεξ;

Διπολική διαταραχή: Πότε ''πάνω'' και πότε ''κάτω''

Βotox ή υαλουρονικό οξύ; Τι να διαλέξω;