Δείτε πως θα »αλλάξετε» γόνατο! Νέα μέθοδος

  • Iatropedia
Νέο γόνατο εφ όρου ζωής, αποκτούν πλέον και στη χώρα μας, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, όσοι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική, για να αντιμετωπίσουν την αρθρίτιδα που τους ταλαιπωρεί! Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα νέα βιολογικά προθετικά υλικά που τοποθετούνται από τους ορθοπαιδικούς, τα οποία δεν φθείρονται και εγγυώνται στον ασθενή των 50 και 60 χρόνων ότι δεν θα χρειαστεί στο υπόλοιπο της ζωής του, μια δεύτερη επέμβαση αντικατάστασης!

«Μέχρι σήμερα τα συμβατικά υλικά που χρησιμοποιούσαμε στις ολικές αρθροπλαστικές είχαν διάρκεια ζωής 10 με 12 χρόνια , πράγμα που σήμαινε πως ο πενηντάχρονος ασθενής θα έπρεπε να υποβληθεί σε νέα επέμβαση μετά την συμπλήρωση των 60χρόνων του»τονίζει ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός,

«Με τα νέα βιολογικά προθετικά υλικά, προσθέτει ο Δρ Αλευρογιάννης, ο ασθενής αποκτά νέο γόνατο εφ όρου ζωής και καλύτερης λειτουργικότητας».

Η φθορά των προσθετικών υλικών ήταν και ο λόγος που μέχρι σήμερα οι ορθοπεδικοί σύστηναν στους ασθενείς των 50 και 60χρονων, λόγω αύξησης του μέσου όρου ζωής, να ζήσουν με τον …πόνο για μια δεκαπενταετία και μετά να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Σήμερα η εξέλιξη της χειρουργικής τεχνικής και της τεχνολογίας στον τομέα της ορθοπεδικής προσφέρει στους ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος:

Γόνατο κατά παραγγελία(εξατομικευμένη πρόθεση)

Γόνατος εφ όρου ζωής(άφθαρτο βιολογικό υλικό)

Μικρή τομή επέμβασης (ελάχιστη μη τραυματική τεχνική)

Νέα βιολογικά υλικά

Τα νέα βιολογικά προσθετικά υλικά είναι «ποτισμένα», με βιταμίνη Ε, το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελούν μια καινούργια κλάση προθετικών υλικών επαφής στην αρθροπλαστική του γόνατος και υπερέχουν σε όλες τις συγκριτικές αναλύσεις σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα. Κι αυτό γιατί συνδυάζει πραγματική αντιοξειδωτική σταθερότητα, υψηλή μηχανική αντοχή και εξαιρετικά χαμηλή φθορά.

12.000 επεμβάσεις κάθε χρόνο

Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος , καθώς είναι η άρθρωση που προσβάλλεται πιο συχνά από αρθρίτιδα σε ποσοστό 65%.

Η αναλογία στο γενικό πληθυσμό είναι 1 άνδρας προς 3 γυναίκες. Μόνο στις ΗΠΑ, η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί τη 14η πιο συχνή αιτία νοσηλείας τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από 4.5 εκ. Αμερικανοί (4.7% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ηλικίας άνω των 50 χρόνων), έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε τουλάχιστον μία αρθροπλαστική στο γόνατο.

Πάνω από 650.000 τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2010. Το 42,0% των ασθενών ήταν ηλικίας 45-64 , ενώ το 53.5% ήταν 65-84 χρόνων.

Στην Ελλάδα το 2012, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε στις 12.000 και το 82,4% των ασθενών ήταν 70-85 χρόνων.

Η παχυσαρκία και η αύξηση ηλικίας του μέσου όρου συνταξιοδότησης ζωής φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.

Επίσης πρόβλημα αρθροπλαστικής εμφανίζουν βετεράνοι αθλητές ( της άρσης βαρών, άλτες κ.τ.λ) παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές με ιστορικό επανειλημμένων τραυματισμών, άνθρωποι που κάνουν σκληρές χειρωνακτικές εργασίες (οικοδόμοι, αγρότες κτλ). Ακόμη ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και κυρίως ρευματοειδή αρθρίτιδα σε νεανικές ηλικίες.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν έτυχε κατάλληλης μετεγχειρητικής κινητοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια της πνευμονίας!

Ναι ή όχι στο σεξ την πρώτη νύχτα του γάμου;

Δώστε λάμψη στο πρόσωπο με πρωτοποριακή θεραπεία!

Ποιες τροφές ''ρίχνουν'' τη χοληστερίνη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν