Δείτε πως να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού!

  • Iatropedia
Όταν κοιτάζουμε μέσα μας έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα για τον εαυτό μας. Η αυτοεκτίμηση είναι ακριβώς το πώς νιώθουμε σε σχέση με την εικόνα αυτή και είναι τόσο Πώς ενισχύω πρακτικά την αυτοεκτίμηση των παιδιών μου;

Γράφει η Ειρήνη Ντάκου

Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία

Η υψηλή αυτοεκτίμηση δεν αφορά μόνο την παρούσα κατάσταση ενός παιδιού. Συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση και την ευτυχία του σε όλους τους τομείς (υγεία, σχέσεις, επαγγελματική πορεία, κα) και στη μετέπειτα ζωή του. Άρα ως γονείς οφείλουμε να ενισχύσουμε από την πρόωρη ακόμα φάση ανάπτυξης τους την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας.

Χαρακτηριστικά γονιών που συνδέονται με υψηλή αυτοεκτίμηση των παιδιών του είναι:

1. Άνευ όρων αγάπη κι αποδοχή.

2. Ενθάρρυνση του παιδιού και ενίσχυση της εικόνας εαυτού του.

3. Καθορισμός σαφών αλλά και ρεαλιστικών ορίων και προσδοκιών από το παιδί (συνεπής τήρηση των ορίων από τον γονιό και απαιτήσεις σύμφωνα με την αναπτυξιακή φάση του παιδιού που σημαίνει πχ ότι δεν περιμένω από ένα τρίχρονο να κατανοεί το καλό και το κακό αλλά ούτε δικαιολογώ ένα δεκαπεντάχρονο όταν τρώγοντας κάτι λερώνει τον εαυτό του και όλο το σπίτι).

4. Σεβασμός της ατομικότητας, δηλαδή, στο πλαίσιο που θέτουν οι γονείς τα παιδιά έχουν χώρο να εκφραστούν. Οι γονείς συζητούν μαζί τους και υπολογίζουν τις απόψεις, τα θέλω και τις ανάγκες τους.

5. Διαθεσιμότητα του γονιού στην ανάγκη του παιδιού για επικοινωνία.

Ειρήνη Ντάκου

Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία

Επαγγελματικός Προσανατολισμός

e-mail: info@psychology-athens.com

http://www.psychology-athens.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας είναι υπερκινητικό;