Δείτε πως γίνεται η κολονοσκόπηση

  • Iatropedia
Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέως εντέρου. Βέβαια στο άκουσμα της κολονοσκόπησης πολλοί αντιδρούν, γιατί φοβούνται τη διαδικασία και νομίζουν πως η προετοιμασία είναι μία δύσκολη υπόθεση. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς γίνεται η προετοιμασία της κολονοσκόπησης.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η κολονοσκόπηση είναι μία ιατρική εξέταση που εξετάζει το εσωτερικό του εντέρου προκειμένου να διαγνωστούν ασθένειες ή/και να παρακολουθούνται ορισμένες παθήσεις του εντέρου. Για να γίνει αυτό ένας λεπτός σωλήνας με κάμερα προωθείται αργά στο έντερο δια μέσου του πρωκτού.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κολονοσκόπησης και να έχει αξιόπιστα αποτελέσματα πρέπει να έχει προετοιμαστεί το παχύ έντερο, ώστε να απομακρυνθεί το περιεχόμενό του και να είναι καθαρό κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ο γιατρός θα σας συστήσει μία διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε 2-3 ημέρες πριν την εξέταση, η οποία είναι χαμηλή σε φυτικό υπόλειμμα και πλούσια σε υγρά. Σε γενικές γραμμές απαγορεύονται τα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί, τηγανητά και φαγητά με σάλτσες, ψωμί ολικής αλέσεως, γάλα και γαλακτοκομικά, καθώς και ποτά που περιέχουν κόκκινες ή βυσσινί χρωστικές ουσίες. Μία ημέρα πριν την εξέταση επιτρέπονται μόνο υγρά (νερό, ζωμοί , χυμοί, καφές, τσαι, χαμομήλι). Μία ημέρα πριν την κολονοσκόπηση θα λάβετε επίσης την προετοιμασία με καθαρτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Τα καθαρτικά είναι φάρμακα που μαλακώνουν τα κόπρανα και αυξάνουν τις κινήσεις του εντέρου.

Επίσης πέντε ημέρες πριν την κολονοσκόπηση δεν πρέπει να έχετε πάρει σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο, ασπιρίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν είστε διαβητικός ή παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για ξεχωριστές οδηγίες.

Η εξέταση γίνεται με μέθη, δηλαδή χορηγούνται κάποια κατασταλτικά φάρμακα προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτός ο πόνος, ενώ διατηρούνται οι αισθήσεις του ασθενούς. Ο ασθενής πρέπει να συνοδεύεται από κάποιο άτομο, καθώς η καταστολή έχει επίδραση για αρκετές ώρες μετά.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr