Δείτε πως δεν θα πάθετε κήλη!

  • Iatropedia
Μια συνηθισμένη κατάσταση που δημιουργείται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και των δύο φύλων, είναι η κήλη. Όπως είναι γνωστό η κήλη είναι η πιο συχνή πάθηση στο δυτικό κόσμο καθώς για την αντιμετώπιση της γίνονται πάνω από 15 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις κάθε χρόνο.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της είναι μεταξύ άλλων η βαριά χειρωνακτική εργασία, καθώς και τα βάρη που μπορεί να σηκώνει κάποιος στη δουλειά ή στο σπίτι. Οι ειδικοί όμως έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση κήλης έχει σχέση και με τη σωματική κατασκευή του καθενός, η οποία μπορεί να ευνοεί τη δημιουργία της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποία βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου.

Ο ασθενής νοιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω ,όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.

Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες. Παράλληλα επισημάνθηκε στο συνέδριο η σημασία που έχει η άμεση αντιμετώπιση της κήλης όταν αυτή εμφανιστεί .

Κι αυτό, γιατί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ( το 5% των πασχόντων από κήλη),που δεν αποκατέστησε άμεσα χειρουργικά την κήλη, άσχετα αν τον ενοχλούσε ή όχι,αντιμετώπισε στο μέλλον σοβαρές συνέπειες στην υγεία του.

«Είναι γεγονός ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση της κήλης μας απαλλάσσει από μελλοντικούς κινδύνους» καταλήγειο Δρ. Ξιάρχος, που έχει στο ενεργητικό του, εκατοντάδες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Τα οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως ο πόνος και η δυσφορία θα επιδεινωθούν, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής και τη δυνατότητα εργασίας του

Πλέον οι νέες ιατρικές οδηγίες περιλαμβάνουν την άμεση αντιμετώπιση της κήλης λαπαρασκοπικά.