Δείτε ποιοι επώνυμοι πάσχουν από ψωρίαση και δεν το κρύβουν!

  • Iatropedia
Στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό ζουν οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις του δέρματος όπως η ψωρίαση και η κνίδωση οι οποίες μπορεί να μην είναι μεταδοτικές αλλά λόγω της λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Παρόλα γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού κόσμου φωτογραφήθηκαν σε απλές, καθημερινές στιγμές, μαζί με ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση, μπροστά στον φακό της καταξιωμένης φωτογράφου Ρούλας Ρέβη με σκοπό την αποστιγματοποίηση των σοβαρών παθήσεων του δέρματος.

Σύμφωνα με στοιχεία η Ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200.000 περίπου Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση αγγίζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 100.000 ασθενών στην Ελλάδα. Ο αντίκτυπος των σοβαρών δερματικών νοσημάτων δεν περιορίζεται στα σωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει και μεγάλες επιπτώσεις στα συναισθήματα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς με σοβαρά δερματικά νοσήματα να «κρύβουν» το πρόβλημα τους και να απομονώνονται κοινωνικά και ψυχολογικά.

«Η Ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μεταδοτική. Δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα και επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Συχνά χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση, ενώ νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στην μάχη κατά της ψωρίασης» δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Στρατηγός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Σύμφωνα με τον κ. Φώτη Ψαρρό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και Διευθυντή του Αλλεργιολογικού Τμήματος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Η Κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους, η οποία χαρακτηρίζεται από βλάβες στο δέρμα, όπως είναι οι πομφοί ή και το αγγειοοίδημα και συχνά συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό. Αν και περίπου οι μισοί ασθενείς με Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση επιτυγχάνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με τις καθιερωμένες θεραπείες, οι υπόλοιποι αναζητούν λύση σε νεότερες πιο εξελιγμένες θεραπείες».

Από την πλευρά των ασθενών, ο Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», κ. Κωνσταντίνος Λούμος, τόνισε ότι «Πρόκειται για ένα νόσημα μη μεταδοτικό και μη απειλητικό για τη ζωή. Επιφέρει ωστόσο τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση στους ασθενείς, καθώς συχνά η λανθασμένη ή ελλιπής ενημέρωση οδηγεί στην αυτοαπομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της Ψωρίασης, με τους οποίους οι πάσχοντες μπορούν να ωφεληθούν και να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους, ενώ αναμένονται και καινούργιες θεραπείες που δίνουν νέα ελπίδα στους ασθενείς».

Κεντρικός πυλώνας της εκστρατείας «Skin to live in – Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» αποτελεί η Έκθεση Φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στο Gazarte από την Παρασκευή 9 έως την Κυριακή 11 Μαΐου.

Γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού κόσμου φωτογραφήθηκαν σε απλές, καθημερινές στιγμές, μαζί με ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση, μπροστά στον φακό της καταξιωμένης φωτογράφου Ρούλας Ρέβη. Σκοπός της έκθεσης φωτογραφίας είναι η αποστιγματοποίηση των σοβαρών παθήσεων του δέρματος, καθώς πρόκειται για νοσήματα μη μεταδοτικά που όμως λόγω της λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης, μπορεί να οδηγήσουν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στην εκστρατεία ανταποκρίθηκαν οι (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Αγγελής-ηθοποιός, Εύα Αντωνοπούλου-δημοσιογράφος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης-ηθοποιός, Κατερίνα Καραβάτου-παρουσιάστρια, Κρατερός Κατσούλης-ηθοποιός, Νάντια Κοντογιώργη-ηθοποιός, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου-ηθοποιός, Πέτρος Λαγούτης-ηθοποιός, Ελένη Πετρουλάκη-γυμνάστρια, Νατάσα Ράγιου-δημοσιογράφος, Ευδοκία Ρουμελιώτη-ηθοποιός, Σταύρος Σβίγγος-ηθοποιός, Γιάννης Στάνκογλου-ηθοποιός, Έφη Σφυρή-πρωταθλήτρια beach volley, Δημοσθένης Ταμπάκος-Χρυσός Ολυμπιονίκης Γυμναστικής, Πέγκυ Τρικαλιώτη-ηθοποιός, Αποστόλης Τότσικας-ηθοποιός και Γιώργος Χρανιώτης-ηθοποιός.

Η κ. Μαρία Οικονόμου, εκπρόσωπος του «ΚΑΛΥΨΩ» και συμμετέχουσα στην έκθεση φωτογραφίας «Skin to live in – Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» τόνισε ότι: «Η εξάλειψη της προκατάληψης και του φόβου που υπάρχει για τη ψωρίαση προϋποθέτει σωστή και έγκυρη πληροφόρηση. Οι διάσημοι αλλά και όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην φωτογράφιση, θέλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να τονίσουν ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται και οι ασθενείς αξίζει να ενεργοποιηθούν και να αναζητήσουν λύσεις για το πρόβλημα τους!»

Η κ. Βιργινία Μίμηνου, ασθενής με χρόνια κνίδωση και συμμετέχουσα στην έκθεση φωτογραφίας «Skin to live in – Αποκαλύψτε το δέρμα σας» δήλωσε: «Έχοντας ταλαιπωρηθεί μέχρι να καταφέρω να βρω την κατάλληλη αντιμετώπιση και να νιώσω και πάλι φυσιολογική, θέλησα να συμμετέχω και εγώ στην έκθεση φωτογραφίας «Skin to live in – Αποκαλύψτε το δέρμα σας» που σκοπό έχει την ενημέρωση του κοινού, αλλά και την κινητοποίηση των ασθενών.»

Η κ. Νατάσα Ράγιου, δημοσιογράφος και συμμετέχουσα στην έκθεση φωτογραφίας «Skin to live in – Αποκαλύψτε το δέρμα σας», αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετώπισε με την ψωρίαση, τονίζοντας: «Είναι εντυπωσιακό πόσο ελλιπής είναι η ενημέρωση του κοινού για αυτά τα νοσήματα.» Αναφερόμενη δε στην έκθεση φωτογραφίας και στο μήνυμα που επιδιώκει να μεταδώσει, τόνισε: «Θα ήθελα να πω σε όλους τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις του δέρματος να μην κρύβονται κάτω από μακριά μανίκια, κάτω από μακριά μαλλιά, να μην κρύβονται σπίτι τους, αλλά να βγουν έξω, να αναζητήσουν λύσεις και να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό, να αποκαλύψουν το δέρμα τους, όπως είναι και το μότο της όμορφης αυτής εκστρατείας στην οποία συμμετέχουμε και όπου ελπίζουμε να σας δούμε στις 9 Μαΐου!»

Ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Novartis Hellas, παρουσίασε την ενημερωτική εκστρατεία «Skin to live in – Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» και αναφέρθηκε στο κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας: «Όλοι αξίζουν να νιώθουν άνετα με το δέρμα τους. Να νιώθουν ελεύθεροι και να εκφράζονται μέσα από αυτό. Να δημιουργούν και να ζουν αυτό που πραγματικά θέλουν.

Μια σοβαρή δερματική πάθηση όπως η ψωρίαση ή η κνίδωση, δεν θα πρέπει να περιορίζει, να απομονώνει, να απομακρύνει. Αποκαλύψτε τον πραγματικό σας εαυτό, αποκαλύψτε το δέρμα σας!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν