Δείτε ποια τικ κάνουν κακό στην υγεία!

  • Iatropedia
Δεν είναι λίγες οι φορές που πιάσατε τον εαυτό σας, κάθε φορά που έχετε άγχος, να δαγκώνετε τα χείλη σας, να παίζετε με τα μαλλιά σας , να μασάτε τσίχλες ή να καταβροχθίζετε με τις χούφτες καραμέλες! Μπορεί εκείνες τις δύσκολες ώρες, να μην σας απασχολεί τι κάνετε αλλά αν αυτό συμβαίνει κάθε φορά που βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, τότε κάνετε κακό στην υγειά σας.

Στην περίπτωση που επιδίδεστε σε κάποια από τα παρακάτω τικ φροντίστε να ελαττώστε το άγχος ώστε να περιορίστε τους τυχόν κινδύνους για την υγεία σας προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Αναλυτικότερα σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε 2000 φοιτητές εντόπισαν επτά περίεργα τικ τα οποία αποτελούν απειλή για τον οργανισμό..

δαγκώνετε τα νύχια

Μια άκρως ανθυγιεινή συνήθεια είναι να δαγκώνετε τα νύχια σας εκτός τους ότι προκαλείται βλάβες γύρω από τα νύχια και το δέρμα βακτήρια του στόματος μεταφέρονται στα χέρια και αντίστροφα, προκαλώντας μολύνσεις σε ούλα και λαιμό.

τραβάτε τα μαλλιά σας

Αν κάθε φορά που έχετε άγχος και στρες τραβάτε τα μαλλιά σας τότε να γνωρίζετε ότι προκαλείτε ζημιά στις ρίζες των μαλλιών, καταλήγοντας εν τέλει σε τριχόπτωση στην περιοχή ή και τοπική μόλυνση.

«κράκ» στις αρθρώσεις

Αν αυτά τα «κρακ» μπορεί να σας ανακουφίζουν έστω και προσωρινά από διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις, όταν επαναλαμβάνονται προκαλούν σταδιακή φθορά στις αρθρώσεις που είναι πιθανό να εξελιχθεί σε αρθρίτιδα.

τρίζετε τα δόντια σας

Το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να τα ραγίσει ή ακόμα και να σπάσει τα δόντια, το οποίο συχνά καταλήγει σε πολυέξοδες θεραπείες για την αποκατάστασή τους. Το τρίξιμο των δοντιών, ακόμα, μπορεί να καταλήξει σε διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης και ανάλογα προβλήματα.

τρώτε καραμέλες

Το μάσημα τσίχλας ή της καραμέλας αν περιέχει ζάχαρη δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για το σάπισμα των δοντιών. Το μάσημα δε της καραμέλας, μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των δοντίων και καταστροφή σε σφραγίσματα και γέφυρες. Τουλάχιστον, προτιμάτε καραμέλες χωρίς ζάχαρη και με χαμηλή οξύτητα.

γλείφετε ή δαγκώνετε τα χείλη σας

Όταν γλείφετε τα χείλη σας εκθέτεται στα πεπτικά ένζυμα του στόματος, τα οποία διαβρώνουν το λεπτό δέρμα των χειλιών, αφήνοντας τα ξηρά και σκασμένα. Όταν δε, δαγκώνετε τα χείλη σας, πιθανώς προκαλείτε τραυματισμούς που καταλήγουν σε μικρά πρηξίματα στην περιοχή, που συχνά απαιτείται η χειρουργική επέμβαση, για την αφαίρεσή τους.

μασάτε τσίχλες ή μολύβια

Η συνήθεια του μασήματος της τσίχλας αυτή εκτός του ότι μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους γύρω σας μπορεί να σας δημιουργήσει σοβαρά πεπτικά προβλήματα, ενώ ο πρόσθετος αέρας έχει σαν συνέπεια τα αυξημένα στομαχικά αέρια.

Από την άλλη το μάσημα των μολυβιών εγκυμονεί κινδύνους μολύνσεων ενώ μπορεί να τραυματίσει τα ούλα και το μαλακό δέρμα της στοματικής κοιλότητας.