Δείτε ποια η διαφορά της κύφωσης από τη σκολίωση!

  • Iatropedia
Η κύφωση ή διαφορετικά καμπούρα είναι συχνή στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Η κακή στάση του σώματος και η οστεοπόρωση είναι οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισής της. Σπάνια η κύφωση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας και η άσκηση συνήθως βελτιώνει τον πόνο στους περισσότερους ανθρώπους. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι η κύφωση.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η κύφωση, επίσης γνωστή ως καμπούρα, είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άνω τμήμα της σπονδυλικής στήλης έχει μία υπερβολική καμπυλότητα. Στο τμήμα της πλάτης η σπονδυλική στήλη έχει φυσιολογικά μια ελαφρά καμπύλη για την απορρόφηση των κραδασμών και την υποστήριξη του βάρους του κεφαλιού. Η κύφωση συμβαίνει όταν αυτή η καμπυλότητα είναι μεγαλύτερη από το κανονικό.

Όταν κάποιος έχει κύφωση έχει μια ορατή καμπούρα στο πάνω μέρος της πλάτης και να έχουν στρογγυλοποιημένους ώμους. Η κύφωση μπορεί να επιφέρει υπερβολική πίεση στην σπονδυλική στήλη προκαλώντας πόνο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή λόγω της πίεσης που ασκείται στους πνεύμονες.

Στους ενήλικες η κύφωση συχνά σχετίζεται με την οστεοπόρωση, αλλά στα παιδιά μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, σε έναν όγκο της σπονδυλικής στήλης ή σε μία γενετική διαταραχή, όπως το σύνδρομο Hunter ή η δισχιδής ράχη.

Η πιο κοινή μορφή της κύφωσης αποδίδεται στην κακή στάση του σώματος και ορίζεται ως μια υπερβολική αλλά ευέλικτη αύξηση της φυσικής καμπύλης της σπονδυλικής στήλης. Αυτό γίνεται συνήθως αισθητό κατά την εφηβεία και είναι πιο συχνή στο γυναικείο από ότι στο αντρικό φύλο. Σπάνια είναι επώδυνη και συνήθως δεν οδηγεί σε πιο σοβαρές επιπλοκές.

Η θεραπεία της κύφωσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο με κύφωση και πόνο στην πλάτη. Εάν η καμπύλη της κύφωσης είναι μεγαλύτερη από 75 μοίρες η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως να προστατέψετε τα παιδιά σας από την βαριά σάκα