Δείτε αν κινδυνεύετε να πάθετε… αφασία εγκεφάλου

  • Iatropedia
Η αφασία είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλείται από βλάβη στα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη γλώσσα και την επικοινωνία.

Τα πρώτα σημάδια της διαταραχής περιλαμβάνουν δυσκολία έκφρασης όταν μιλάτε, πρόβλημα στην κατανόηση της ομιλίας και δυσκολία με την ανάγνωση και τη γραφή. Η αφασία δεν είναι μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα της βλάβης του εγκεφάλου.

Ποιοι παθαίνουν αφασία

Πιο συχνά εμφανίζεται σε ενήλικες που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά η αφασία μπορεί επίσης να προκληθεί από έναν όγκο στον εγκέφαλο, από κάποια σοβαρή λοίμωξη, από τραύμα στο κεφάλι, ή να είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της άνοιας που βλάπτει τον εγκέφαλο.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.000.000 άνθρωποι μόνο στις ΗΠΑ υποφέρουν σήμερα από αφασία. Ο τύπος και η σοβαρότητα της δυσλειτουργίας στη γλώσσα εξαρτάται από την ακριβή θέση και την έκταση του κατεστραμμένου ιστού του εγκεφάλου.

Ποια ήδη αφασίας υπάρχουν

Σε γενικές γραμμές, η αφασία μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

1. Εκφραστική αφασία: Συνεπάγεται δυσκολία στη μετάδοση σκέψεων μέσω της ομιλίας ή της γραφής. Ο ασθενής ξέρει τι θέλει να πει, αλλά δεν μπορεί να βρει τις λέξεις που χρειάζεται.

2. Δεκτική αφασία: Περιλαμβάνει δυσκολία κατανόησης προφορικού και γραπτού λόγου. Ο ασθενής ακούει τη φωνή ή βλέπει την εκτύπωση, αλλά δεν μπορεί να βρει το νόημα των λέξεων.

3. Αφασία αμνησία: Λιγότερο σοβαρή μορφή της αφασίας, χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία στη χρήση των σωστών ονόματα για συγκεκριμένα αντικείμενα, ανθρώπους, τόπους, ή γεγονότα.

4. Παγκόσμια αφασία: Είναι το αποτέλεσμα σοβαρής και εκτεταμένης βλάβης των γλωσσικών περιοχών του εγκεφάλου. Οι ασθενείς χάνουν σχεδόν το σύνολο της λειτουργίας της γλώσσας, της κατανόησης και της έκφρασης. Δεν μπορούν να μιλήσουν ή να κατανοήσουν την ομιλία, ούτε μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν.

http://www.medicinenet.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος! Βίντεο