Δύσκολες περιπτώσεις ασθενών με Πάρκινσον ανταποκρίνονται σε νέα μέθοδο

  • Iatropedia
Η θεραπεία χαμηλών συχνοτήτων για την διέγερση του εγκεφάλου ασθενών με δύσκολες περιπτώσεις Πάρκινσον φαίνεται να δίνει καλύτερα αποτελέσματα από τις υψηλές συχνότητες, ανακάλυψαν επιστήμονες.

Για πρώτη φορά, άτομα με δυσλειτουργία κατάποσης ή που «παγώνουν» κατά το βάδισμα εμφάνισαν σημαντική βελτίωση μετά από θεραπεία χαμηλόσυχνης εγκεφαλικής διέγερσης. Σύμφωνα με τον Tao Xie, επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology, οι χαμηλές συχνότητες (60 Hz) απεδείχθησαν αποτελεσματικότερες από τις υψηλές (130 Hz) που συνήθως χρησιμοποιούνται.

Περιπτώσεις σαν κι αυτές είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν με φάρμακα καθώς ο οργανισμός δεν αντιδρά σε αυτά, επισημαίνει ο καθηγητής Σιέ. Η μέθοδος της εγκεφαλικής διέγερσης DBS (Deep Brain Stimulation) για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπου τα φάρμακα δείχνουν ανεπαρκή, συνίσταται στην διέγερση επιλεγμένων περιοχών του εγκεφάλου του ασθενούς με την αποστολή προσεκτικά προγραμματισμένων ηλεκτρικών παλμών από μια συσκευή –κάτι σαν «εγκεφαλικό βηματοδότη».

Οι ασθενείς που μετείχαν στην σχετική μελέτη παρουσίασαν μείωση των αναπνευστικών προβλημάτων κατά 57% ενώ η δυσκαταποσία μειώθηκε κατά 80%. Επίσης οι χαμηλές συχνότητες είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα και σε άλλους προβληματικούς τομείς, μειώνοντας σημαντικά το χαρακτηριστικό «πάγωμα» κατά το βάδισμα, την αυχενική ακαμψία, την δυσχέρεια στον λόγο και την αστάθεια. Τα αποτελέσματα της έρευνας κάνουν τους ειδικούς να ελπίζουν ότι θα βελτιώσουν την ποιότητα φροντίδας στους ασθενείς με Πάρκινσον και δυνητικά θα μειώσουν την σοβαρότητα της νόσου και τους θανάτους από αυτήν.