ΔΗΠΑΚ Γιατρών: Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι επικουρικοί

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παρότι οι επικουρικοί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία είναι εξειδικευμένοι, έμπειροι γιατροί που καλύπτουν αληθινές ανάγκες, αντιμετωπίζονται διαχρονικά ως "μπαλώματα" τα οποία μπορούμε κάθε τόσο να αφαιρούμε και να βάζουμε άλλα... Οι συνέπειες για την δημόσια υγεία από την πρακτική αυτή είναι ολέθρια ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις ελλείψεις των τελευταίων ετών. Το θέμα αναδεικνύουν οι ενώσεις γιατρών με στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας την προσεχή Δευτέρα αλλά και συγκέντρωση επικουρικών το απόγευμα της Τρίτης στο ΓΝΝΘ "Σωτηρία".

Τόσο το ΔΗΠΑΚ όσο και το ΑΡΣΙ καλούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να δώσουν αγώνα για να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία και να δοθεί τέλος στην εργασία με μπλοκάκι και τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιείται μεθαύριο Δευτέρα το μεσημέρι διαμαρτυρία στην Αριστοτέλους και την Τρίτη σύσκεψη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μετά από κάλεσμα της ΕΙΝΑΠ.

Διαβάστε παρακάτω το σύνολο της ανακοίνωσης του ΔΗΠΑΚ:

ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΑΜΕΣΑ! ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ!

Το Υπουργείο Υγείας, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα, δίνει τη δυνατότητα παράτασης της θητείας έως 30/9/17 μόνο όσων υπηρετούντων επικουρικών γιατρών η θητεία λήγει έως τις 30/9/16.  Αυτό ουσιαστικά σημαίνει απόλυση και ανεργία για ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων. Αυτή η εξέλιξη αφορά όλους τους συναδέλφους, όχι μόνο αυτούς που απολύονται τώρα, αλλά και όσους παρατάθηκε η σύμβαση τους και το σύνολο των υγειονομικών! Δεν πάει άλλο με το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας!

Είναι γνωστό ότι οι επικουρικοί γιατροί αν και καλύπτουν βασικές ανάγκες του συστήματος υγείας αντιμετωπίζονται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις σαν φτηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό με μειωμένα δικαιώματα. Με το φόβο της απόλυσης, τους στερούν ακόμα και τη δυνατότητα να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες για να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις της επιστήμης τους με το «αστείο» επιχείρημα ότι καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, που την αντιμετωπίζει σαν κόστος για το κράτος από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.  Γι αυτό αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, για να μπαλώσει όπως όπως τα κενά προσλαμβάνει επικουρικούς, με μπλοκάκι κ.λπ., γιατί πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση, η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας. Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνούς εργαζόμενους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ανάλογα λοιπόν με το κόστος και όχι με τις ανάγκες κρίνεται πόσοι γιατροί θα προσληφθούν, σε ποια νοσοκομεία, αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για 2000 προσλήψεις γιατρών μέσα στο 2017, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε καν τα κενά που θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις των επικουρικών που θα λήξει η σύμβαση τους.

Η στάση της ηγεσίας του υπουργείου είναι υποκριτική. Εμπαίζει τους επικουρικούς γιατρούς λέγοντας ότι η μη ανανέωση των συμβάσεων δεν ισοδυναμεί με απόλυση!!!

Δεν θα ανεχτούμε την κοροϊδία! Θα αντισταθούμε στην πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματά μας!!!

Γυρνάμε την πλάτη στις συνδικαλιστικές παρατάξεις εκείνες που προσπαθούν να μας πείσουν για τη λογική του «εφικτού» και του «μικρότερου κακού» , όπως η παράταξη του ΜΕΤΩΠΟΥ. Που υποστηρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δείξουμε ανοχή γιατί δεν μπορεί να αντέξει η οικονομία, που συμφωνούν να απολυθούν οι συνάδελφοι αρκεί να προκηρυχθούν νέες θέσεις!

Η ΔΗΚΝΙ και η ΑΡΣΙ διαφωνούν με την μονιμοποίηση των επικουρικών. Αν και στις συγκεκριμένες συνθήκες τάσσονται κατά των απολύσεων, διαφωνούν με την πάγια θέση της ΔΗΠΑΚ να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ΑΡΣΙ μάλιστα ζητά στην ουσία παράταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας «επ’ αόριστον».

Είναι ψέμα ότι οι επικουρικοί που ανανεώθηκε η σύμβαση τους είναι ευνοημένοι και οι υπόλοιποι αδικημένοι. Και οι μεν και οι δε είναι όμηροι της εργασιακής ανασφάλειας, της δουλειάς με λιγότερα δικαιώματα, όπως και το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα συνεργεία. Μαζί πρέπει να μπουν στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στον αγώνα αυτό θέση έχουν όλοι οι υγειονομικοί μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα που βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της έλλειψης προσωπικού και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία.

Απαιτούμε:

-Να  μην απολυθεί κανένας επικουρικός.
-Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
-Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΠΟ 10 ΠΜ ΕΩΣ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 12.30.

ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΣΩΤΗΡΙΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν