Διορθώνει λάθη ο Βορίδης ! Τι θα αλλάξει στις τιμές φαρμάκων

  • Iatropedia
Στη διόρθωση των τιμών των φαρμάκων που έχουν τιμολογηθεί λανθασμένα προχωρά τελικά ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκαν τελικώς οριστικά να αλλάξουν κάποιες τιμές σε συγκεκριμένα σκευάσματα.

Η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα Τρίτη προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και εφόσον βρέθηκε ο τρόπος ώστε να μην παραβιαστεί ο νόμος που προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η αύξηση των τιμών σε φάρμακα.

Συγκεκριμένα τιμή θα αλλάξουν σε εκείνα τα φάρμακα τα οποία τιμολογήθηκαν τον Αύγουστο και πήραν κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης. Αυτά θα χαρακτηριστούν ως «λάθη» και θα λάβουν μία αύξηση. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα στηριχθεί σε απόφαση του 2004 του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει ένα φάρμακο να τιμολογείται κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης.

Πρόκειται όμως μόνο για σκευάσματα που είναι μοναδικά και δεν έχουν χάσει την πατέντα τους (on patent). Η τελική τιμή που θα λάβουν θα προσδιορίζεται στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.

Αύξηση θα πάρουν περίπου 35 φάρμακα μοναδικά συν άλλα 20 που έχουν τιμολογηθεί ξεκάθαρα λανθασμένα όπως κάποια μη συνταγογραφούμενα κ.λ.π.

Ταυτόχρονα η επιτροπή τιμών αποφάσισε να εξετάσει και να διορθώσει και λάθη παλαιών δελτίων τιμών κάτι που αναμένεται να γίνει προς το τέλος Νοεμβρίου και αποτελούσε αίτημα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φωτιά στην κυβέρνηση από τις…προσλήψεις Γρηγοράκου! Όλο το παρασκήνιο

Ετοιμάζονται νέα κέντρα για τον Έμπολα! Τι αλλάζει στα νοσοκομεία

Πεθαίνοντας για ένα φάρμακο! Δείτε το Γολγοθά των ρευματοπαθών για τη θεραπεία τους.

Στο πόδι το υπουργείο Υγείας για τον Έμπολα! Όλα τα επόμενα βήματα