Διοικητές ψάχνουν μόνοι τους επικουρικούς γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πιστεύετε ότι υπερβάλλουμε; Κι όμως... Συμβαίνει συνεχώς και συμβαίνει έτσι ακριβώς: Διοικητές νοσοκομείων βρίσκουν τηλέφωνα νέων γιατρών που μόλις πήραν την ειδικότητα και πιθανώς είναι άνεργοι, και τους προτείνουν θέση στο νοσοκομείο τους! Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν και την ευλογία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, που σε σχετική ενημέρωση γιατρών είπε ότι αυτή είναι μια αποδεκτή λύση για την στελέχωση νοσοκομείων της περιφέρειας...

Ίδια έσοδα και επικουρικοί γιατροί! Αυτή είναι η λύση για το υποστελεχωμένο ΕΣΥ που δεν προβλέπεται να αποκτήσει μόνιμους εργαζόμενους τώρα κοντά… Μπορεί όμως να αποκτήσει επικουρικούς γιατρούς και να σώσει τις κλινικές τους με «μπαλώματα».

Για τον λόγο αυτό, διοικητές νοσοκομείων που κινδυνεύουν σύντομα να μείνουν χωρίς γιατρό κάποια ειδικότητας, φροντίζουν να βρουν τα τηλέφωνα νέων γιατρών που έλαβαν πρόσφατα την ειδικότητα αυτή και επικοινωνούν απευθείας μαζί τους προσφέροντάς τους θέση…

Οι κεντρικοί διαγωνισμοί, οι προκηρύξεις, οι μαζικές προσλήψεις μονίμων, η αύξηση του προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία και τα λοιπά παρόμοια έμειναν για άλλη μια φορά στα χαρτιά και τις εξαγγελίες… Τώρα πρέπει τα νοσοκομεία να βρουν από μόνα τους ίδια έσοδα και να πληρώσουν τους επικουρικούς που χρειάζονται για να μην βάλουν λουκέτο, από αυτά! Κι όποιος διοικητής δεν το πράξει αυτό με επιτυχία, πρόβλημά του!

Παύλος Πολάκης

Κάπως έτσι είχε περιγράψει την κατάσταση σε ενημέρωση της ΕΙΝΑΠ και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφερόμενος στους λοιπούς εργαζόμενους στο ΕΣΥ που επίσης αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και της απαξίωσης με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ κλπ.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, μέσα στο νέο έτος έρχονται και κάποιες συγχωνεύσεις κλινικών σε διασυνδεόμενα νοσοκομεία… Αυτές που οι νυν κυβερνώντες  -όταν ήταν συνδικαλιστές της αντιπολίτευσης- στηλίτευαν και αρνούντο ως λύσεις.

Με το 2017 να πλησιάζει στην εκπνοή του και ένα νέο έτος ελάχιστα ελπιδοφόρο για το ΕΣΥ να ξεκινά, είναι χρήσιμο να αναλογιστούν όλοι οι υπεύθυνοι που οδηγείται η Υγεία των πολιτών. Που βρίσκονται οι λύσεις και πως θα βγούμε από τον κυκεώνα προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας.