Διοικητές «καρατομήθηκαν» με συνοπτικές διαδικασίες και αξιοκρατικά κριτήρια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την επιτροπή αξιολόγησης την όρισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επικεφαλής της είναι ο διορισμένος από την παρούσα κυβέρνηση γενικός γραμματέας του υπουργείου, 59 στους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές κρίθηκαν ακατάλληλοι αλλά όλα έγιναν ...α λα πρώτη φορά Αριστερά! Αξιοκρατικά και χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις!

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας «επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά- αφού προηγήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) οι οποίοι έχουν την πολιτική εποπτεία των διοικήσεων  των νοσοκομείων εδώ και δέκα μήνες- υπήρξε διαδικασία προφορικής συνέντευξης  για την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης αντικατάστασης των διοικητών. Η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη».

Ανακεφαλαιώνουμε: Πρώτον, από την προφορική εξέταση των «μαθητών» αποδείχτηκε η ασχετοσύνη τους με το αντικείμενο «σπουδών». Και δεύτερον, η επιτροπή δεν ήταν «κυβερνητικά ελεγχόμενη» αλλά ήταν κυβερνητικά προερχόμενη…!

Και όχι μόνον αυτό, αλλά και για κάποιους που η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, δηλαδή να παραμείνουν, το υπουργείο έπραξε το αντίθετο αναφέροντας: «Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους – παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας  το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και  διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας  για σταθεροποίηση του συστήματος και  αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας».

Πιο συγκεκριμένα, από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύονται από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι 9 διοικητές και αν. διοικητές έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

Αλλά ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν; 

Για την 1η ΥΠΕ τα πράγματα είναι λίγο ως πολύ εδώ και μέρες γνωστά. Οι διοικητές του «Ευαγγελισμού», της «Σωτηρίας» και του Παίδων έδειξαν καλή διαγωγή, και παραμένουν ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Στις υπόλοιπες ΥΠΕ όμως μας τους κρατούν …έκπληξη και ως εκ τούτου δεν θέλησαν να μας αποκαλύψουν ονόματα. Και καθώς είναι πολλά τα νοσοκομεία και η ανακοίνωση από το ΥΥΚΑ ήρθε αργά χθες το απόγευμα, έπρεπε να καλούμε έναν- έναν διοικητές και αναπληρωτές διοικητές από 80 νοσοκομεία για να έχουμε το ρεπορτάζ…

Πάντως, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με ανοιχτή πρόσκληση.

Τα τυπικά προσόντα της εν λόγω προκήρυξης θα είναι ακριβώς τα ίδια με τις ανάλογες προκηρύξεις του παρελθόντος ενώ ταυτόχρονα θα συνεκτιμηθούν για πρώτη φορά τα παρακάτω προσόντα:

–          Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας ή άλλος συναφής τίτλος  στη διοίκηση και στα οικονομικά.

–          Διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.

–          Την επαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από τις θέσεις που υπηρέτησαν καθώς και τη γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.

–          Τη γνώση της αγγλικής ή άλλης επίσης γλώσσας της ΕΕ που προκύπτει από σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, η σχετικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει επάρκεια.

–          Τις σπουδές στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε χώρες του εξωτερικού.

–          Το εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.

–          Την προσωπικότητα και την εκτίμηση των δεξιοτήτων των υποψηφίων που απαιτούνται για τη θέση και θα προκύψει από την προφορική τους συνέντευξη.

–          Τη δοκιμασία αυτοαξιολόγησης.

–          Τυχόν συστατικές επιστολές από προηγούμενούς τους εργοδότες.

–          Το κοινωνικό τους έργο (συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν